Sulev Oll • 10. detsember 2002 kell 22:00

Metallitöötlejad on täpset otsust teadmatagi rõõmsad

?Kuigi, alati tundub asi alguses ilusamana ja alles hiljem selguvad saavutatu tegelikud head ja vead,? sõnas Lääne Risti AS direktori kohusetäitja Maila Härm, keda rõõmustab euroläbirääkimistel säilitatud metalli impordi võimalus SRÜst.

Lääne Risti ASile oli odava metalli impordi võimaluse säilimine eluliselt oluline, sest tooraine osa valmistoodangu omahinnas on ettevõttes kõrge. ?Meie toodete puhul ulatub see poolest kahe kolmandikuni hinnast,? ütles Härm, kelle sõnul mõjutaks hinnatõus otseselt teisigi Eesti ettevõtteid. ?Paljudele siinsetele firmadele on meie toodang, kalibreeritud ja sirgestatud traat ja muid metallitooteid, omakorda tooraineks?.

Eesti masinatööstuse liidu tegevdirektor Ville Arumäe ei osanud öelda, kauaks säilivad Eestile nn rahvuslikud hanketingimused, mis tähendab metalli importi nn SRÜ riikidest. ?Tõenäoliselt nii kauaks, kui oleme suutnud ümber orienteeruda,? sõnas ta.

Ka AS Viljandi Metall juhatuse liige Jaak Sulg ei teadnud Euroopa Liiduga täpselt kokku lepitust. ?Samas, kui kvoodivaba import tõesti jääb, siis peame arvestama, et hinnad ühtse majandusruumi tingimustes siiski ühtlustuvad ja mitmed riigid kaitsevad kvaliteedinõuete abil oma turgu varjatult ikkagi,? lausus ta.

Hetkel kuum