Ülar Lauk • 10. detsember 2002 kell 12:03

The Times: Nobeli preemia sai vale mees

Tagasihoidlik Jaapani kompanii Shimadzu töötaja Koichi Tanaka, kel pole doktorikraadi ning on teadusmaailmas tundmatu, sai Nobeli keemiapreemia.

Tanaka sai auhinna makro-molekulaarbioloogia valdkonnast, proteiini molekuli lõhestumise mooduse väljatöötamise eest laserkiirte abil, mille abil on võimalik ära tunda näiteks vähirakke.

Ta sai otsekohe rahvuskangelaseks, kuid nagu selgub, oli Tanakal õigus, kui ta rääkis, et preemia anti talle teenimatult, kirjutab The Times.

Tanaka valmistub praegu Stockholmis preemiat vastu võtma, paljud teadlased on aga väljendanud protestikirjas oma pahameelt. Üks väljapaistev keemik lükkas ka tagasi kutse täna toimuvale banketile, väites, et Tanaka võit jättis saksa teadlased ilma teenitud kuulsusest.

Jaapanis osutatakse Nobeli preemiatele erakordselt suurt tähtsust. Kaks aastat tagasi kuulutas Jaapan kavatsusest saavutada oma kodanikele XXI sajandi 1.poolel 30 Nobeli preemiat, arendades seoses sellega laialdast lobbikampaaniat Stockholmis. Tulemusena kaebas vähemalt üks Nobeli komitee liige eetilist liiki probleemide üle pärast seda, kui ta sai kutse tasuta sõiduks Tokyosse.

<#Izvestia=http://www.izv.info/world/news33678#2>

Hetkel kuum