Andres Reimer • 21. jaanuar 2003 kell 11:56

Dollar madalseis jätab Tallinna Sadama puutumata

Dollari madalseis võib elavdada Tallinna Sadama majandustegevust kuid kroonides arveldamise tõttu puudub otsene mõju, teatas sadam.

?Dollari nõrgenemine võib mõjutada sadama majandustulemusi kaudselt,? ütles ASi Tallinna Sadam finantsdirektor Aare Tammemäe. ?Kui nõrga dollari poliitika toetamine USAs jätkub, võivad ka pikad intressid USAs ja ka Euroopas madalale jääda, mis peaks ergutama majandustegevust üldiselt ja kasvatama nõudlust transiitkaupadele.?

Tallinna Sadamal dollarikäive pea-aegu puudub, sest laekumised ning kulud on

peamiselt kroonides. Samas on sadama operaatorfirmad Tammemäe sõnul rohkem avatud valuutariskile, sest nende tulud on suures osas dollaris ning kulud lisaks dollarile ka kroonis ja euros.

?Kaubamahtude muutumist dollari kursiga siduda oleks väga meelevaldne, sest mahtusid mõjutavad väga paljud erinevad tegurid,? selgitas Tammemäe. ?Iraagi oodatava sõja kontekstis on dollari mõju ja ulatust võimatu prognoosida, see

võib olla ettearvamatu.'

Hetkel kuum