Ülo Toomsalu • 17. oktoober 2003 kell 6:21

Pärnu PM: Maamaks läheb Pärnus kaks korda kallimaks

Kehvema sissetulekuga pärnakatel muutub eramajas elamine järjest kallimaks, sest järgmisel aastal tuleb neil maamaksu ligi kaks korda rohkem tasuda.

Eile vastu võetud Pärnu linnavolikogu otsus tühjendab südalinnas ja ranna rajoonis elava majaomaniku (siin ja edaspidi on arvestatud 600ruutmeetrise krundiga) rahakotti 3600, Mai majaomaniku kukrut 1800, Raeküla majaomaniku taskut 756 ja Vana-Pärnu majaomaniku kaugast 594 krooni võrra aastas, kirjutab Pärnu Postimees.

Korteris elavate pärnakate maamaks on väiksem. Ligi 50ruutmeetrist Mai korterit omav inimene hakkab maksma 143, 55ruutmeetrist Oja tänava korterit omav inimene 55 krooni aastas.

Vanapärnaka Naali Liivranna jutu järgi kaotavad volikogu otsuse tõttu kõige enam just viletsama sissetulekuga majaomanikud, keda Vana-Pärnus on väga palju. ?Minu naabrinaise pension on 1640 krooni, tal tuleb üle saja krooni juurde,? rääkis Liivrand.

Kinnisvarabüroo LVM juhataja Andres Suti sõnul andis linn majaomanikele selge signaali - kolige lähivaldadesse.

?Linnas nagunii krunte eriti palju pole, nüüd on maamaks ka kõrgem,? kõneles Sutt. ?Ma pole kindel, kas see on linnale kasulik. Praegu pole maamaks elukoha valikul veel nii määrav, aga järjest olulisemaks ta muutub.?

Maamaksu poolt hääletanud võimuliidu liikmed lähtusid linnakassa täitmise vajadusest, leides, et täiendava 6,5 miljoni kroonita ei õnnestu järgmisel aastal ehitada kesklinna koolide võimlat, veekeskuse juurde kavandatud tänavaid ja teha muid vajalikke investeeringuid.

?Eesmärk on väärtustada maa hinda Pärnus,? rääkis linnapea rahandusnõunik Taimi Vilgas. ?Kindlasti pole see eelarveaukude täitmiseks, vaid investeeringuteks.?

Hetkel kuum