Gea Velthut-Sokka • 6. november 2003 kell 13:49

FDA: kloonitud loomade liha ja piim on ohutud

USA Riikliku Toidu- ja Ravimiameti (FDA) teatel pole kloonitud loomade piima- või lihatoodete söömine tarbijatele ohtlik.

Tuleval aastal peaks FDA otsustama, kas lubada kloonitud loomadest valmistatud toodete turustamist, kirjutab eesti geenikeskuse infoleht. Äsja avaldatud uurimus toob jah-otsuse sammu võrra lähemale. Kloonitud loomade kasutamine toiduainetetööstuses on tootjatele atraktiivne, sest võimaldab lootuste kohaselt pakkuda samasuguse ressursi korral suuremas koguses ja maitsvamaid tooteid. FDA raporti 12-leheküljeline kokkuvõtte kohaselt 'ei kujuta normaalsetelt ja tervetelt kloonitud loomadelt saadud söödavad produktid riski tarbijatele.'

Tärkav 'kloonitud' materjalile toetuv toiduainetetööstus, näiteks firmad ViaGen ja Cyagra, ootab kannatamatult luba siseneda toiduaineteturule. Kui FDA peaks langetama positiivse otsuse, siis ilmselt jõuaks poodidesse vaid kloonitud loomade järglaste produktid, kuna kloonitud loomad ise on liiga kulukad. Hinnanguliselt võib kloonitud vasikas USA-s maksta tavalise 1000 dollari asemel kuni 82000 dollarit.

FDA hinnangul on kuue kuni 18-kuulised kloonitud loomad sisuliselt eristatamatud oma vanematest ning võimelised saama terveid järglasi.

FDA raportis väljendatakse mõningast muret kloonitud loomade vahetult sünnijärgse perioodi osas. Uurimuse kohaselt võib loomadel kujuneda alaarenenud hingamis- ja kardiovaskulaarne süsteem. Kuid toiduohutuse osas on risk väike, arvestades asjaolu, et alaarenenud loomad ei jõua toiduainetetööstusse. Ohutuse seisukohast on FDA arvates kõige kindlam veise kloon. Talle järgnevad siga, kits ja lammas.

Hetkel kuum