Kristiina Randmaa • 1. detsember 2003 kell 12:59

Helsinki Consulting Group võitis Soome maksuameti

Helsinki Consulting Groupi ja Soome maksuameti sõltumatu inspektori vaheline vaidlus esimese jaotama kasumi pärast päädis maksuametniku kaotusega kohtus.

Möödunud nädala lõpus sai Helsinki Consulting Group Soome esimese astme kohtus võidu Soome maksuametniku üle, kes nõudis esimese Eesti tütarfirma Esko Koolitus ja Konsultatsioonid jaotamata kasumi maksustamist Soomes. Esko Koolitus ja Konsultatsioonid teenis 2000. aastal 2,1 miljonit krooni kasumit, millest 2001. aastal maksti dividendidena välja pool miljonit krooni ning Eesti riigile tasuti summa pealt maksud.

Helsingi ja Uudenmaa maksuameti revident Jouni Weckström leidis, et Helsinki Consulting Group võlgneb kasumi jaotamata osa pealt kohalikule maksuametile Soomes ligi miljoni eesti krooni eest tulumaksu.

Soome maksuinspektori võiduga kohtus oleks tegemist pretsedendina Eesti-Soome maksustamisküsimuses, mis oleks puudutanud tuhandeid siinseid Soomega seostud ettevõtteid.

'Meile sattus lihtsalt julm maksuinspektor, kes arvas, et firmast väljaviimata kasumit peaks Soomes maksustama,' ütles ASi Esko Koolitus ja Konsultatsioonid juhataja Riin Ehin. Tema sõnul rahustas võit esimese astme kohtus maha paljud Eestiga seotud Soome firmad.

Jouni Weckströmil on 30 päeva aega, et kohtukaotus edasi kaevata.

Hetkel kuum