Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapank sai börsilt 50 000 krooni trahvi

  Börs teatas reedel, et tegi Hansapangale ja Tallinna Farmaatsiatehasele kummalegi 50 000 krooni trahvi. Hansapank sai trahvi nn front running?ule viitava tegevuse ehk siseinfo oma huvides kasutamise eest, mille käigus ei koheldud kõiki investoreid võrdselt. Farmaatsiatehas sai trahvi info varjamise eest väikeaktsionäride eest.
  Börsi tegevjuht ja juhatuse liige Jaanus Erlemann ütles trahve kommenteerides, et tegu on maksimaalse summaga, mis börs reglemendi sellise rikkumise eest ettevõttele teha saab.
  Hansapanga trahvimise puhul oli peamine ajend asjaolu, et panga töötajad eksisid reglemendi vastu, kui viisid läbi esimest aktsiate uusemissiooni pärast Eesti Telekomi 1999. aastal. ?Esmaturu puhul tuleb heade tavade järgmist eriti tähele panna,? märkis Erlemann. ?Hea oleks, kui sellest õppust võetakse ja edaspidi näpuvigu ei juhtuks.?
  Olulisem kui trahv on Erlemanni sõnul asjaolu, et pärast eksimust muutis pank sisereegleid ja finantsinspektsioon töötas välja aktsiatega kauplemise head tavad.
  Farmaatsiatehase puhul on Erlemanni sõnul tegemist pikema looga, kus ettevõte rikub reegleid juba pikemat aega. ?Tegemist pole avaliku ettevõttega juba mõnda aega,? lisas Erlemann.
  Trahv tehti selleks, et ettevõte austaks turu reegleid ja väikeaktsionäre. Börs ei ole Erlemanni sõnul seni soostunud Tallinna Farmaatsiatehase lahkumisega, sest väikeaktsionäre on üle kuuesaja ja nende käes üle 13 protsendi ettevõtte aktsiatest, ent ettevõte tahab väikeaktsionärid välja osta praeguse madala aktsiahinnaga.
  ?See on sõnum, et ettevõte teeks väikeaktsionäridele respektaabli pakkumise,? lisas Erlemann.
  Suvel Klementi aktsiate kauplemisega tegelenud Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind ei soovinud reedel börsi otsust ega Hansapanga sellealast tegevust kommenteerida. Farmaatsiatehase juhtkonnalt polnud võimalik kommentaare saada.
  Kauplemise osas Klementi aktsiatega viis Hansapank juba suvel läbi uurimise, mis tuvastas suuremad eksimused kahe töötaja puhul. Sisekontrolli uurimise käigus tuvastas pank, et fondijuht Peep Kuld konkureeris eraisikuna enda valitsetava fondiga, tema tegevuses esines kõrvalekaldeid investeerimisfondide seadusest ja börsireglemendist. Samuti oli eiratud panga sise-eeskirja ning eetikakoodeksit. Peep Kuld lahkus pärast uurimistulemuste selgumist ametist.
  Ühtlasi tuvastas uurimine, et Hansapanga aktsiaturgude osakonna juht Lauri Lind edastas emissiooni käigus ebakorrektselt isiklikel hinnangutel põhinevat informatsiooni, mida võib seaduse mõistes käsitleda siseteabena. Pangatöötaja hinnang investorite huvi ja emissiooni arvatavate märkimistulemuste kohta sai teatavaks osadele investoritele lubatust varem.
  Hansapanga juhatuse aseesimees Erkki Raasuke ütles pärast uurimist juhtumit kommenteerides, et tegelikult oli vastutajate ring pangas suurem. ?Viltu läks paljudel inimestel. Lõpuks vastutan mina,? ütles Raasuke toona. Tema sõnul oleks eksimused olemata olnud, kui panga tegevus oleks olnud paremini korraldatud.
  Hansapanga töötajate tegevuse uurimist alustas ka finantsinspektsioon. Uurimine inspektsioonis pole veel lõppenud.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”