Ekspordiraskused sõid RLK kasumi

Kristina Traks 26. veebruar 2004, 00:00

60 miljoni võrra vähenes ka ettevõtte aastakäive, mis oli 1,166 miljardit krooni.

Rakvere Lihakombinaadi juhi Olle Hormi sõnul algas eelmine aasta juba kõige hullemal võimalikul viisil, kui käis suur odava sealiha import Poolast. Juunis tuli uus halb üllatus ? Leedu veterinaar- ja toiduamet keelas kuueks nädalaks Rakveres valmistatud toodete impordi Leetu. ?Juba enne seda otsust käis kõva ahistamine Leedu poolt, mis siis vormistati lõpuks impordikeeluga,? rääkis Horm.

Leedu aktsioonist kuu aega hiljem ajas Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtte Rigas Miesnieksi igapäevaelu sassi Läti valitsuse otsus kehtestada sealihatollid. ?Läti tollid, müügikatkestus Leedus ? see kõik kajastub meie majandustulemustes,? ütles Horm.

Eesti turule lisandus Hormi sõnul eelmisel aastal ebaproportsionaalselt palju uusi lihatooteid, mis omakorda tingis suurema konkurentsi ning kauba väljamüügihinna 6?8protsendise languse.

Rakvere Lihakombinaadi finantsdirektori Siim Kallasti sõnul oli eelmine aasta ettevõtte jaoks rekordiline tehtud investeeringute poolest. Aasta jooksul investeeriti 90 miljonit krooni, millest enamik kulus Rigas Miesnieksi uue logistikakeskuse ehituseks.

Käesolevaks aastaks planeerib Rakvere Lihakombinaat vähemalt sama suur kasumit kui eelmisel aastal. Üle-eelmise aasta 75 miljoni kroonist kasumit on Olle Hormi sõnul raske korrata, sest siis langesid kokku mitmed positiivsed asjaolud.

Tänavu plaanib Rakvere alustada ka reeglipärast eksporti ELi. Seni on õnnestunud teele saata üks koorem liha, järgmiste saatmine takerdus aga bürokraatiasse ning ELi jäika turukorraldusse. Nimelt valitseb liidus sealiha ületoomine ning EL on otsustanud, et veebruaris liituvatele riikidele impordilubasid välja ei anta.

Üle kahe korra vähenes eelmisel aastal ka linnulihatootja Talleggi puhaskasum. Sarnaselt RLKga samuti HK Ruokatalo omanduses olev Tallegg teenis eelmisel aastal 535 miljoni kroonise käibe juures 26 miljonit krooni puhaskasumit, 2002. aasta tulemused olid vastavalt 515,1 ja 56,4 miljonit krooni.

Valga Lihatööstus kasvatas eelmisel aastal käivet 301 miljonilt kroonilt 314 miljonile ning kasumit 5 miljoni krooni võrra 7,1 miljonile kroonile. Ettevõtte juhi Elmut Paaveli sõnul saavutati kasv eeskätt tänu tooteuuendusele ning suurenenud ekspordile.

Wõro Kommerts tegi eelmise aasta käibeks 193,6 miljonit krooni. Kasumit ei ole ainult Eesti turul tegutsev ettevõte avaldanud, sest aastatulemused on veel auditeerimata. Wõro Kommertsi juht Jana Võrk on varem öelnud, et kasum tuleb planeeritud tasemele ehk ca 17 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing