Turisti teine kodu

Aare Kirna 26. märts 2004, 00:00

?Kui on soov sõita mingile suurüritusele, nagu messid või tähtsamad spordivõistlused, tuleks hotellikohad broneerida võimalikult vara ? soovitatavalt juba aasta aega ette. Hiljem ei pruugi enam midagi mõistlikku saada olla. Madalhooajal on hotellide täituvus väike ja sellest tulenevalt hinnad madalamad ja kohtade saadavus hea,? ütles Mauri Saarend, Estravel ASi asepresident.

Tärnisüsteem selleks ongi, et anda turistile esmane info pakutavate võimaluste ja mugavuste kohta. ?Kui ostsite kolmetärnihotelli, pole mõtet nuriseda, et teid ei teenindatud viie tärni kohaselt või et teie tuba jäi luksuslikkuselt alla viie tärni eest maksnud tuttava reisielamusele,? leidis Karin Piir, Domina World Traveli müügijuht.

Eri maades erineb hotellide tärnisüsteem üsna suuresti. Skandinaavia kolmetärnihotelliga harjunud klient võib mõne Euroopa suurlinna (näiteks London) kolmetärnihotellis pettuda, kuid näiteks Indoneesias Bali kolmetärnihotellis ennast täiesti paradiisis tunda. Samas ei vasta tärnid ka ühe riigi ja linna piires alati pakutavaga, arvas Kadri Jõerüüt, Reisieksperdi ASi asedirektor.

Kõige luksuslikumad ja parema teenindusega hotellid paiknevad Aasias, samas on sealne hinnatase (Jaapan ja mõned suurlinnad välja arvatud) suhteliselt soodne.

?Euroopas on kõrgema majutusstandardiga Põhjamaad (ka Eesti), Lõuna-Euroopa puhul on kohati veel palju arenemisruumi. Kui kahetärnihotell Tallinnas on veel täiesti aktsepteeritaval tasemel, siis sama tärnide arvuga asutus Itaalias või Kreekas võib meenutada rohkem kulunud ühiselamut,? leidis Mauri Saarend.

Väljaspool Euroopat ei sisaldu sageli hotellitoa hinnas hommikusööki ja hindadele võivad lisanduda erinevad maksud. Samas on näiteks USAs hinnad antud reeglina toa kohta, sõltumata sellest, mitu inimest sinna tuppa majutub. Euroopas võib toa hind ühese või kahese majutuse korral suuresti erineda.

Suuri erinevusi on ka hommikusöögi osas ? Vahemere maades võib see piirduda tassi kohvi ja saiakesega, Põhjamaades ja Aasias aga võib hommikusest Rootsi lauast vahel terveks päevaks kõhu täis süüa.

Viimase hetke paketireiside puhul on üldjuhul tegemist nn loteriimajutusega. See tähendab, et majutus selgub alles sihtkohta jõudes. ?Hotell ei pruugi olla kuigi heal tasemel, võib asuda rannast või keskusest kaugel, seal ei pruugi olla reisikorraldaja esindajat,? kirjeldas loteriimajutuse ohte Saarend. Koos reisiv seltskond võidakse majutada eri kohtadesse ning teoreetiliselt ka reisi ajal mitu korda ühest hotellist teise ümber tõsta. Samas võib ka kõik reisija seisukohast hästi minna.

?Viimase hetke reisid sobivad riskialtimatele klientidele, kes on madalama hinna nimel nõus paindlikud olema ja vajadusel teatud ebamugavusi taluma,? lisas Saarend.

Viimase hetke reiside puhul on sageli pakkumises kõige madalama kategooria hotellid. ?Kindlasti on ka vastupidiseid näiteid,? ütles Ester Laansalu Embach Toursist. Kohale saabudes võib selguda, et ööbimine on neljatärnihotellis koos õhtusöökidega. Rohkem aga kipub olema esimest varianti. ?Teame juhtumit, kus reisijad paigutati Türgis 4kohalistesse ühikatubadesse, 5 kilomeetrit rannast,? kirjeldas Ester Laansalu sündmuste võimalikku käiku. Tihtipeale on loteriimajutuse puhul tegemist mitte ainult teadmata hotelliga, vaid ka lõppsihtpunkt ? linn ? võib varieeruda. Soome firmad hoiatavad ette, et loteriimajutus võib tähendada tagasihoidlikku kahetärnihotelli, tuba koos pesemisvõimalustega, ütles Svea Mats Vespal Reisibüroost.

?Viimase hetke reiside riskid on väga sarnased soodusmüügilt ostetavate kaupadega,? arvas Janelle Joakit, ASi Baltic Tours turunduse projektijuht.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing