• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nähkem Venemaad ka majanduse seisukohalt

  Kuu aega tagasi toimus kaks olulist sündmust, kus osales maailma kapitali eliit: investeerimiskonverentsid Harvardis ja samateemaline nõupidamine Sot?is.
  Nendel nõupidamistel fikseeriti järgmised asjaolud. Venemaa kuulub investeeringusoodsuselt maailma esikümnesse. Putini re?iim ja selle reaktsioon Beslani sündmustele kinnitas investoritele Venemaa stabiilsust ja usaldatavust äripartnerina. Putini avaldused tõestasid, et Venemaa stabiilsus on võrreldes Jeltsini ajaga oluliselt suurenenud.
  Ainuüksi Sot?is lasti käiku üle 200 investeerimisprojekti kogusummas 2,5 miljardit dollarit. Täheldati Venemaa rahanduse stabilisatsioonifondi (sisuliselt pangareservi) kasvu 50% võrra võrreldes sama perioodiga eelmisel aastal. Krasnodari kuberner avaldas muret Lõuna-Venemaa majanduse ülekuumenemise üle. Lisame siia naftahindade lakkamatu tõusu, mis tuleb kasuks Venemaa majandusele ja tähendab Eestile naftatransiidi potentsiaali olulist kasvu.
  Tunnistagem, et Venemaa demokraatia allakäik teeb muret. Kuid nähkem ka seda, et meie idanaabri majanduslik usaldusväärsus ja ärilised võimalused aina kasvavad. Kes on Venemaa partnerid? USA, Saksamaa.
  Kes on meie ausammaste püstitajatest ja lõhkujatest, Vene meediavabaduse üle muretsejatest ja Putini süsteemi kritiseerijatest endalt küsinud, mis see muretsemine ja kritiseerimine läheb maksma Eesti majandusele? Kes maksab Eesti ettevõtjale, töölisele ja talumehele kinni kahjud, mis on tekitatud romantiliste või lausprovokatsiooniliste rumalustega? Igal riigil ja rahval on määratud elada oma saatuse ja mõistusega ning meil on vaba rahvana õigus oma arvamusele.
  Aga samamoodi on ka majanduses osalejatel õigus öelda oma sõna. Meil on erakondi, inimesi ja ministreid, kes ei mõista, et nende sõna võib katkestada hästi sujunud kasulikud ärisuhted ja ajada tööpuudusega hukka elud. Küll on hea olla Eesti patrioot ja vabadushumanismi ideoloog, kui selle eest maksma ei pea.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.