Romet Kreek • 16. detsember 2004 kell 22:00

Investorite liigne optimism on ohtlik

Investorite seas valitseb USAs taas liigne optimism.

Üks meetodeid, kuidas hinnata investorite suhtumist aktsiaturgu, on lugeda investeerimise uudiskirju ja arvestada kokku, kui palju on optimiste ja pessimiste. Sellega tegeleb USAs organisatsioon nimega Investors Intelligence. Nad analüüsivad 100 investeerimise uudiskirja.

Investors Intelligence?i andmetel oli optimism praegusest kõrgem viimati 1987. aasta jaanuaris. Eelmisel nädalal oli USAs optimiste 62,1 protsenti võrreldes 21,1 protsendi pessimistidega.

?Kõik, kes investeerivad (professionaalselt) aktsiatesse, ei salli kõrget optimismi,? ütles Summit Investment Partnersi fondijuht James McGlynn. Trendivastased investorid hindavad kõrget optimisminäitu sarnaselt tehnilisel analüüsil põhineva suhtelise tugevusindeksiga (RSI). Kui näit on kõrge, on oht, et turg on ülehinnatud, ja vastupidi.

Investors Intelligence leiab, et turu meelestatus on normaalne, kui 45 protsenti investoritest usub tõusu ja 35 protsenti usub langusse. ?Praegune näit on ohtlik,? kirjutas Investors Intelligence. ?See pole lühiajaline tehingute ajastamise indikaator, kuid see näitab laiemalt riski.?

?Võib-olla ma ei mõista turgu, kuid ma ei eelista sama suurt riski võtmist aktsiaturul,? ütles spekulant George Soros 2000. aasta mais. ?Mulle tundub aeg-ajalt, et muusikalugu on läbi, kuid suurem osa inimesi tantsib ikka edasi.?

19. oktoobril 1987 kukkus USA aktsiaturg ühe päevaga 23 protsenti. Tolle aasta jaanuaris oli investorite optimism kõrgem kui praegu.

Hetkel kuum