Ülo Toomsalu • 5. september 2005 kell 5:29

EPL: Ehitajatel on põhjust elu ja tervise pärast muret tunda

Tööinspektsiooni reid ehitusplatsidele näitas, et 85 kontrollitust vastas täielikult tööohutusnõuetele vaid 44 platsi.

Ülejäänutel leiti rohkem või vähem tegematajätmisi töötajate kahjuks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Näiteks polnud esemete tõstmise ja võimaliku kukkumise küsimusi tõsiselt võetud 17 ehitusplatsil. Tõsteseadmed polnud ohutud 23 töötandril, 13-l transport. Osaliselt peatati töö kolmel ehitusplatsil. Viiendikul platsidel polnud kohustuslikku ohutusplaani.

Ränki rikkumisi, mis karjunuks rahatrahvi või kohtumenetluse järele, ei avastatud ühtegi.

?Kui Euroopa Liidus oli 100 000 töötaja kohta tööõnnetusi 3830, siis ehituses oli suhtarvuks 7213, st peaaegu kaks korda rohkem, ? ütles Vare. ?Eestis on see näitaja ehituses kordi väiksem. Võime vaid mõistatada, mis siin taga on.?

Ühe põhjusena läheb arvesse asjaolu, et ehituses töötab palju töövõtulepinguga inimesi ja FIEsid, kes praegu veel tööinspektsiooni järelevalve alla ei kuulu. ?Teisalt ? see on vaid oletus ? küllap on ehituses üksjagu musta tööjõudu,? pakkus Vare. ?Kui nendega juhtub õnnetus, lepitakse omavahel kokku, peaasi, et see kuhugi kirja ei läheks.?

Ehitusettevõtjatel on põhjust tööinspektoreid oodata oktoobrini, sest reidid jätkuvad.

Hetkel kuum