Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seaduse keerdkäigud

  Meie tänaval oli hiljuti tavalisest rohkem koeri. Teadagi mille pärast! Seoses saabuvate valimistega oli paralleel kerge tekkima, sest õhk ei reeda ka poliitilisel jooksuajal midagi erilist.
  Küll aga leiab postkastist ootamatult palju muidu harva nähtavaid nägusid. Vahest aitavad järgmised ivad täita tähelepanuvaakumis külmetajate poliitilist toidulauda, et nende kübemete toel isiklikku initsiatiivi kohaliku seadusandluse kohendamisel üles näidata.
  Alustada võiks Itaalias Ferrera linnas kehtivast seadusest, mis keelab inetutel naistel meiereisse ilmumise. San Franciscos ei tohi aga ükski inetuks peetav inimene linnatänavaidki kasutada. Prantsusmaal süüdistasid kümme alluvat hiljuti ühte restoranipidajannat seksuaalses ahistamises. Paraku omas proua lisaks kurvikale kehale ülevaadet kõverikest seadustest. Nimelt polnud Prantsusmaa poliitikud tühistanud sajandite vanust seadust, mis lubas maaomanikul oma maal töötavaid inimesi võrgutada, ja proua marssis kohtust välja võitjana. Selline trikk poleks aga õnnestunud Andorras, kus jurist, kes suudab ?musta valgeks rääkida?, ei tohi kohtusse ilmuda. Omamoodi ?väravakeeld? on ka California loomadel, kes peavad trahvihirmus hoiduma avalikest kohtadest vähemalt 500 m kaugusele, kui neile peaks nn ?tonksu? isu peale tulema. Pealegi tasub arvestada, et Floridas on neljapäeviti seadusega keelatud avalikus kohas kõhutuult vallandada, juhul kui uue päeva alguseni on jäänud alla kuue tunni. Lisaks võiks eeskujulikke käitumisnorme eirav kodanik kella vaadata ka Ühinenud Kuningriigis. Näiteks tohib Chesteri maakonnas tulistada uelslasi alles pärast keskööd. Yorgi linnas võib aga seaduse järgi lasta vibust nii kaua iga ?oti päritolu inimest, kuni too hinge heidab, välja arvatud pühapäevad. Ning Hustonis kosmoselendude keskuse töötajatel koos teiste linlastega pole voli pärast pühapäeva keskööd enam õlut osta, seda tohib teha alles siis, kui on saabunud esmaspäev!
  Missouri ?erif paneb teie käed raudu, juhul kui te oma ametliku õlle elevandile joodate. Ja Florida oma viib teid kongi, kui jääte vahele lehmale või okasseale ? ?teate küll mis mõtetega lähenemas?. Rääkimata, et te võiksite oma vana pesuga Californias autot kuivatada, sest vähemalt midagi peab seljas olema, kui Floridas ennast du?i all pesta kavatsete. Bostonis peate pühapäeviti harjuma virkade inimeste kratsimisega, sest siis ei tohi vannis käia. Ning keda taolised piirangud enesehuku mõtetele viivad, arvestage, et New Yorgis saate maja katuselt alla hüppamise eest ?täie rauaga? ehk surmanuhtluse. Loodetavasti ei viida karmi otsust kohe täide ja teil jääb alles konstitutsionaalne õigus pere laiendamiseks, saates vangimajast soovijatele kirjaga seemnevedelikku. Vangla leivale pääsete ka Illinoisi kaasuses, kus kergendate oma põit naabri suhu.
  Natukene kergemalt pääsete Chicos California osariigis, kus peate riigile tasuma 500 dollarit juhul, kui peaksite linna piirides õhkima mõne tuumaseadme. Kui aga raha on olemas ja väikese äparduse tagajärjel on teie hetke asukoht tules, siis vaadake ? ega plahvatusehoog pole teid juba mainitud Illinoisi tagasi paisanud. Nimelt ei tohi seal süüa põlevas majas.
  Illinois on üldse ahistav paik, sest sama osariik keelab talvise uisutamise Risverisde?i tiigil ajavahemikus juuni kuni august, kõnelemata, et pühapäeviti tohiks sealse Cicero linna tänaval viisikest ümiseda. Küll aga saate muusikat Iowas, kui kohtate mõnd ühekäelist pianisti. Seadus näeb ette, et ta peab teile esinema tasuta.
  Samas vaadake, et te avalikus kohas väga ei erutuks. Seadus peab silmas mehi ja see kehtib Mississippis.
  Küll aga võite arvestada, et Londonis tohib mootorsõiduki juht linnatänaval ?vee välja lasta?, astudes esmalt parema esimese autoratta juurde ja toetades parema käe kapotile. Seadus täpsustab, et taoline õigus puudutab vaid mehi.
  Naistel pole enese avalik paljastamine lubatud, välja arvatud Liverpoolis, kus oma ülakeha võib demonstreerida troopiliste kalade müüjanna. Samas ei tohi naisterahvad võõraste ees varjamatult ?okolaadi süüa, kõnelemata, et keedumuna teravast otsast purustades saavad kõik riigi alamad soost ja seisusest sõltumata 24 tundi kartsa!
  Tulles nüüd tagasi poliitikute juurde, võiks euroopalikkust edendada seadusalgatusega, mis keelaks raudrüüs parlamendiruumidesse sisenemise, sest mine sa neid moeloojaid tea. Inglismaal kehtib selline nõue juba aastast 1313. Väidetavalt on rahvas oma esindajaid väärt. Mis teha! Vahest püüaks siiski veel viimast korda ja lõpetaks uitrännakud USA New Mexico osariigi seadusega, mis lisaks vaimuhaigetele keelustab hääletamise ka idiootidel!
  Autor: Kristjan Port
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
SAF Tehnika kasum kasvas aastaga poole võrra
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Poolaasta maksutulu kasvas 16%
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
Välisturistid kulutasid Eestis rohkem kui eestlased välismaal
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.