Austria pank: Leedu Telekom üks tõenäoline ülevõtukandidaat

Leedust võidakse Raiffeisen Centrobanki (RCB) analüütikute ennustuse kohaselt üle võtta telekomifirma Leedu Telekom. Rootsi telekomikontsernile TeliaSonera kuulub 60 protsenti Leedu firmast. TeliaSonera on ka Eesti Telekomi suuromanik, kuid Eesti firmat analüütikud oma uurimuses märkinud ei olnud. Viimati käisid TeliaSonera juhid Eesti valitsuse liikmetega riigi 27protsendilise osaluse võimalikku müüki arutamas tänavu septembri keskel.

Poola firmadest võiks ülevõtmine Austria analüütikute ennustuste kohaselt tabada naftafirmat Grupa Lotos ja riigi suurimat tarkvaratootjat Prokom. Rumeeniast nähakse sihtmärkidena naftatöötlejat Rompetrol ja panka Banca Transilvania.

Paremat tulevikku ei ennustata ka Ida-Euroopa suurematele farmaatsiafirmadele. Ülevõtmine võib tabada Horvaatia ravimifirmat Pliva ja TAehhi farmaatsiafirmat Zentiva. Samuti oodatakse suure kosilase saabumist Sloveenia kodumasinatetootja Gorenje majja.

Türgis võib mõni välismaine firma alla neelata investeerimis- ja arengupanga TSKB ja kindlustaja Gunes Sigorta.

RCB analüütikute klientidele saadetud uurimuses on need aktsiad Ida-Euroopas hetkel kõige põnevamad ostuobjektid. Eriti seetõttu, et need ettevõtted võivad huvi pakkuda suurematele Lääne ettevõtetele, mis tahavad Ida-Euroopas enam kasvada. "Üha enam ja enam suuri rahvusvahelisi firmasid tahab laiendada oma tegevust Ida-Euroopas," ütles RCB juht Michael Spiss.

RCB analüütikud soovitavad klientidel oma Ida-Euroopa portfelli koostada just nende kümne firma aktsiatega. Austria analüütikute klientidele saadetud kiri ülevõtukandidaatidega kergitas uudisteagentuuri Bloombergi andmetel eriti Zentiva, Pliva ja Grupa Lotose aktsia hindu.

RCB haldab oma fondides umbes miljardi dollari (13 miljardi krooni) väärtuses Ida- ja Kesk-Euroopa aktsiaid.

Nii ülevõtmisvõimalus kui ka Ida-Euroopa on hetkel investoreid ligi meelitavad sõnad, vahendas Austria suurim majandusleht Wirtschaftsblatt RCB analüütikute sõnu.

Hetkel kuum