Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHVd süüdistatakse infovarguse läbi rikastumises

  Novembri alguses avalikustatud süüdistuses väidab SEC, et LHV ning panga töötajad Oliver Peek ja Kristjan Lepik on pressiteadete agentuuri Business Wire süsteemi lahti lastud salajase arvutiprogrammi abil ligi pääsenud vähemalt 200 USA firma enam kui 360 pressiteatele enne nende avaldamist.
  Sel teel omandatud konfidentsiaalne informatsioon võimaldas neil oma tehinguid soodsalt ajastada, mängides vastavalt varastatud info sisule tõusu või languse peale ning võttes optsioone, et tulemust võimendada. Viimane vargusjuhtum leidis aset 28. oktoobril.
  USA New Yorgi Lõuna ringkonnakohus külmutas SECi hagi peale ajutiselt süüdistatavate varad USAs. Ühtlasi taotleb SEC illegaalsel teel omandatud tulu tagasimaksmist koos intresside ja trahvidega.
  Detsembri alguse andmeil kerkis näiteks Oliver Peegi tulu üle kolme korra, ulatudes 25 miljoni kroonini. Detsembri alguses oli veel ca 90 trader?i kontot külmutatud.
  ?Tänane näitab, et me jõuame jälile ja peatame väärtpaberipettused, kust iganes me neid leiame, sellisele tegevusele reageeritakse kiiresti ja jõuliselt,? ütles Linda Chatman Thomsen, SECi väärtpaberiseaduste rikkumisi uuriva üksuse juht oma avalduses.
  ?Rakendasime abinõusid, et peatada kaval ja pahatahtlik väärtpaberipettus ja kaitsta investorite raha. See juhtum näitab, et isegi kui petturid leiutavad uusi viise, kuidas väärtpaberiseadustest mööda hiilida, jõuab SEC neile jälile ja peatab nad, kus iganes nad asuvad,? ütles Daniel M. Hawke, SECi Philadelphia harukontori jurist.
  SEC väidab, et LHV hakkas 2004. aasta juunis Business Wire kliendiks üksnes selleks, et saada juurdepääs äriinfokanali kaitstud veebilehele. Sealt käivitati salajane arvutiprogramm. LHV ise pole selle kanali kaudu pressiteateid edastanud.
  Business Wire juht ja asutaja Lorry Lokey eitas võimalust, et keegi võis juurde pääseda konfidentsiaalsete pressiteadete sisule. Küll aga õnnestus salajasel arvutiprogrammil üles leida veebileht, kus olid avaldamist ootavate pressiteadete pealkirjad ja avaldamise ajad. Sealt võis aimata tuleva uudise sisu ja vastavalt sellele tegutseda. Nii käituti juulis SECi väitel eBay ja Yahoo! aktsiatega, millega eestlased aktiivselt pressiteadete eel ja järel tehinguid tegid.
  Skeemi paljastas vihje ühelt investorilt, kes täheldas juunis kahe farmaatsiafirma, Salixi ja InKine?i ühinemise eel ja järel kauplemismahtude märgatavat tõusu. Jäljed viisid Oliver Peegiga seotud väärtpaberikontodeni. Firmade ühinemisteate eel moodustasid eestlastega seotud tehingud tervelt 46% ühe ühineva firma aktsiatega tehtud tehingutest.
  SECi väitel on tuvastatud kolm Eesti väärtpaberikontot, mis selle firma aktsiaid ostsid ning teenisid kokku kasumit 300 000 dollarit ehk ca 3,8 miljonit krooni. Kokku on SECil Bloombergi andmeil uurimise all vähemalt 45 kahtlast tehingut.
  USA ametivõimud süüdistavad LHVd ja tema töötajaid paragrahvi alusel, mis näeb ette kuni 10aastase vanglakaristuse ja miljonidollarilise trahvi.
  LHV ja tema töötajad anti kohtu alla 1934. aastal jõustunud siseinfot käsitleva seaduse paragrahvi 10(b) alusel, mis keelab igasuguse manipuleerimise või petmise või üleastumise SECi regulatsioonidest. SEC hetkel LHV töötajatele vanglakaristust ei nõua.
  LHV partneri Kristjan Lepiku kohtuasi New Yorgi kohtus on edasi lükatud 21. detsembrile. Oliver Peek aga taotles detsembri alguses kohtult oma varade lahtikülmutamist, kuna vara ületab Peegi väitel tunduvalt Peegi poolt väidetavalt ebaseaduslikult teenitud tulu.
  Oliver Peek, kelle kohtuasja detsembri alguses kohtus arutati, esitas aga kohtule advokaadei vahendusel oma argumendid.
  Peegi seisukohtade põhipunktid on, et SEC ei ole tõestanud, et informatsioon ei olnud avalik, et SEC ei ole tõestanud, et Peek hankis infot pettusega ning kasutas seda kuritegelikult, ning SEC ei suuda tõestada, et võimalikku pettust võib Peek korrata.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.