• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa pääs WTOsse selgineb

  Venemaa esitas WTOsse astumise avalduse 1993. aastal. Möödunud aja jooksul oli Venemaa suutnud läbirääkimised lõpetada 148 WTO liikmesriigiga. Viimased ja kõige raskemad kõnelused käisid USAga, kes nõudis Venemaalt mööndusi mitmes tähtsas sektoris, nagu finantsteenused, intellektuaalse omandi kaitse, põllumajandus. Kõik riigid jälgisid kõnelusi pingsalt, sest kõik USA saavutatud kaubandusmööndused laienevad automaatselt ka teistele WTO liikmetele.
  800-leheküljelisele kaubanduskokkuleppele kirjutasid Hanois presidentide Vladimir Putini ja George W. Bushi juuresolekul alla Venemaa kaubandus- ja arendusminister German Gref ning USA peakaubandusläbirääkija Susan Schwab.
  "See on ajalooline samm, mis tähistab Venemaa naasmist maailmamajanduse turureeglite järgimise juurde," sõnas German Gref tseremoonial. Tema hinnangul kulub järgmisteks kõnelusteks 6-8 kuud. "Seega püüame WTO liikmeks astumise tingimused täita tuleva aasta keskpaigaks," lisas ta.
  "Venemaa saamine maailmamajanduse täieõiguslikuks liikmeks teenib nii Venemaa kui ka Ameerika Ühendriikide huve," ütles Schwab.
  Lääneriikide hinnangul on Venemaa pääs WTOsse kasulik kõigile Venemaa kaubanduspartneritele, kuna kõik kaubandustülid Venemaaga saab edaspidi lahendada WTOs. Samuti ei saa Venemaa edaspidi rakendada teiste riikide kaupadele sanktsioone, mis on vastuolus WTO reeglitega.
  Asjatundjate sõnul ei saa Venemaa esialgu WTOsse astumisest suurt kasu, sest Venemaa ekspordis domineerivad nafta ja gaas, millele importijad üldjuhul tariife ei ole kehtestanud. Järelikult peab Venemaa hakkama oma tööstuskaupade eksporti laiendama, kui tahab kaubavahetusest kasu saada.
  Lisaks tuleb Venemaal kinnitada kahepoolsed lepped mitme riigiga, sh Gruusiaga, kes Venemaa asutmisega WTOsse ei nõustu.
  Venemaa liitumine WTO-ga tähendab majandusministeeriumi hinnangul Eesti ettevõtjatele head.
  "Nii Eesti riigil kui ka ettevõtjatel on edaspidi selge ülevaade, milline on Venemaa kaubanduspoliitika - WTO liikmena peab Venemaa järgima WTO reegleid ja lepinguid ega saa teha ettenägematuid samme," ütles majandusministeeriumi kaubandustalituse nõunik Koidu Talli. "Oluline on ka see, et Venemaa liitumisel WTOga kaovad ELi ja Venemaa kaubavahetuses koguselised piirangud ehk kvoodid. Eriti tähtis on terasekvoot, mille kadumisel muutub asjaajamine ja paberimajandus Venemaalt terast importida soovivale ettevõtjale tunduvalt lihtsamaks," lisas Talli.
  Teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatteri sõnul on transiidi konkurentsivõime seisukohast ülioluline, et Venemaa on võtnud kohustuse ühtlustada välispiirile suunduvate raudteevedude tariifid Venemaa sadamatesse suunduvate raudteevedude omadega.
  Venemaa-USA kaubanduskokkulepe hõlmab enam kui sada majandussektorit.
  2010. aastast alandab Venemaa USAst imporditava looma-, sea- ja linnuliha ning muude põllumajandustoodete tariife. Venemaa alandab USA tööstustoodete imporditariife 8% ning kaotab kontrolli sissetoodavate elektroonikatoodete krüpteerimistehnoloogia üle, mille vastu oli Venemaa julgeolekuteenistus FSB.
  USA oli visalt nõudnud väliskapitali lubamist Venemaa pangandus- ja kindlustussektorisse. Lõpuks oli USA erandlikult nõus, et Venemaa ei pruugi lubada välisinvesteeringute kogumahtu neis sektorites tõusta üle 50%.
  Venemaa võttis ka kohustused intellektuaalse omandi kaitse ning piraattoodete - võltsitud ravimite, CDde jm - vastu võitlemise alal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tehnoloogiasektor vedas USA börsi rohelisse
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Valitsus kavandab kaugküttele lisatoetust
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.