Piirajad püsivad Eesti saatkonna juures

Lemmi Kann 03. mai 2007, 00:00

Eile hommikul oli Eesti saatkond Moskvas sunnitud ajutiselt lõpetama konsulaartöö, sest saatkond oli endiselt piketeerijate piiramisrõngas ja inimestel puudus vaba juurdepääs saatkonnale.

Keskpäeval ründasid märatsevad noored ühendusest Naši Eesti suursaadikut Moskvas Marina Kaljuranda, kes valmistus ajalehe Argumentõ i Faktõ toimetuses pressikonverentsi andma. Kaljurand õnneks rünnakus kannatada ei saanud. Toimetuse ees seisnud saadiku autolt rebiti maha Eesti lipp.

Suursaadik ütles, et saatkonna vastu suunatud protestiaktsioonide organisaatorid ja neis osalejad tegutsevad Vene võimude toetusel ja õhutusel. "Me näeme, kuidas tegutseb vajaduse korral OMON. Tundub, et praegu seda vajadust ei ole," viitas Kaljurand Moskva korrakaitsejõudude suhtumisele probleemi.

Välisminister Urmas Paet vestles eile telefoni teel Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, väljendades olukorra üle muret ning nõudes Eesti saatkonna töötajate turvalisuse tagamist. Lavrov ütles, et nad annavad oma parima ja on valmis kaitset veelgi tõhustama, aga ei saa 100% kindlusega midagi tagada.

Kuna diplomaatilise esinduse töötajad on saanud nii psüühilise kui ka füüsilise kallaletungi osaliseks, otsustati saatkonnatöötajate pereliikmed evakueerida ning nad on Paeti kinnitusel kõik juba Eestis.

Eile pärastlõunase seisuga pole Eesti saatkonna pressiatašee Franek Persidski sõnul olukord saatkonna ümber muutunud. "Pikett käib. Piketeerijaid on ehk vähem ja miilitsaid rohkem," kirjeldas ta olukorda ning lisas, et saatkonnas sees on kõik siiski rahulik. "Me konsulteerime oma Euroopa Liidu partneritega, missugused võiksid olla kõige paremad ja asjakohasemad sammud olukorra lahendamiseks," rääkis Persidski.

Vene miilits ajas laiali organisatsiooni Naši piiriblokaadi Ivangorodi juures ja autod saavad taas takistamatult piiri ületada.

RIA Novosti andmetel vahistas Vene miilits Jaanilinnas kaheksa Naši aktivisti, kes püüdsid Eesti ja Venemaa vahelist maanteed sulgeda.

Eile blokeerisid 20 Naši liiget väljasõidu Ivangorodist Peterburi suunas ja peatasid Eesti veoautosid.

Piketeerijaid kandsid loosungeid kirjadega "Venemaa ei toida hauakaevajaid", "Mälestusmärgid vaikivad, meie mitte!", "SS-lased läbi ei saa", "Ei Eesti fašismile".

Venemaa tolliametnikud ennast sellest aktsioonist eriti häirida ei lasknud. "Meie ülesanne on autosid kontrollida ja avastada keelatud kaupa ja esemeid. Tee sulgemine ei puuduta meid absoluutselt," kommenteeris tolliamet.

"Kõik meie edasised sammud sõltuvad olukorrast," ütles Vene korrakaitseorganite esindaja.

Pressiteates kirjutas Naši, et nad kogunevad Eesti piirist poole kilomeetri kaugusel asuvasse telklinnakusse nõu pidama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing