Akadeemik Endel Lippmaa kui eluterve kahtleja

Mati Feldmann 16. mai 2007, 00:00

Esmaspäeval toimunud energiafoorumi ühe tõsise teema, kliimamuutuste arutelus torkas silma ja kõrva akadeemik Endel Lippmaa muretus.

"Süsihappegaas annab vaid viis protsenti kasvuhooneefektist. Seevastu 90 protsenti kliima soojenemisest tuleneb veeaurust, mis on samuti kantud kasvuhoonegaaside nimistusse. Aga veeauru vastu poliitikud juba ei võitle. Sest kuidas eemaldada vett ja veeauru looduse ringkäigust - selle nimi on uus jääaeg, kas te seda tahate?" Akadeemik teenis ära kiitva naerupahvaku.

Samuti ei pea Lippmaa tuuleenergiat sada protsenti taastuvaks energiaks: elektrituulikud aeglustavad Maa pöörlemist, mille tagajärjel tuul nõrgeneb. Varem on akadeemik Lippmaa öelnud, et põhjapooluse jää sulamine ei tõsta maailmamere taset, kuna see jää ujub Põhja-Jäämere peal. Kui jää ujub vee peal, siis jää sulamine teatavasti veetaset ei tõsta.

Võib siiski arvata, et sulama hakkaks ka lõunamandri, Antarktise jää, ja see juba tõstaks maailmamere veetaset.

Ökoloogiline muretus toob silme ette kaadrid Titanicu põhjaminekust - orkester mängis stiilselt lõpuni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing