6. september 2007 kell 7:40

Alampalgaks 5000 krooni

Täna alustavad Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) ja Eesti Tööandjate Keskliit läbirääkimisi 2008. aasta üleriigilise alampalga kehtestamiseks. Ametiühingud taotlevad alampalgaks 5000 krooni kuus ehk 29.75 krooni tunnis.

Ametiühingute ja tööandjate vahel 2001. aastal sõlmitud pikaajalise kokkuleppe kohaselt peab alampalk järgmisel aastal moodustama 41 protsenti keskmisest brutopalgast. Rahandus shy;minis shy;teeriumi suvise majandusprognoosi kohaselt tõuseb keskmine palk järgmisel aastal peaaegu 13 tuhande kroonini, teatas liit.

“Kokkuleppest tulenevalt peaksime nõudma alampalgaks koguni 5320 krooni, aga seda ei pidanud keskliidu juhatus väga reaalseks,” ütles EAKLi esimees Harri Taliga. “Alampalga tõhus suurendamine on seda olulisem, et uuel aastal ees ootav tarbija shy;hin shy;dade 7,5 protsendine tõus lööb kõige valusamalt just madalapalgalisi.”

Praegu on alampalk 3600 krooni kuus (21.50 krooni tunnis). Alates 2002.a. on üleriigilise alampalga kokku leppinud Ametiühingute Keskliit ja Tööandjate Keskliit, varem kehtestati see kolmepoolsete läbirääkimiste tulemusena.

Läbirääkimiste esimene voor toimub kell 15 Ametiühingute Keskliidus (Pärnu mnt. 41A).

Hetkel kuum