Olavi Kärsna • 13. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Armukest on firma arvel soodsam pidada kui abikaasat

Elukaaslasele äriühingu arvel tehtud soodustusi maksustatakse ainult tulu- ja käibemaksuga, abikaasale tehtud soodustuselt peab lisaks maksma sotsiaalmaksu.

Osaühing ja aktisaselts asutatakse lõppude lõpuks ikkagi osanikele-aktsionäridele ja nende peredele äraelamise tagamiseks. Äraelamise alla võib kuuluda ka äriühingu vara juhatuse liikmete perele tasuta kasutada andmine, mis võib maksustamise seisukohalt olla kas ettevõtlusega mitteseotud kulu või erisoodustus.

Ettevõtlusega mitteseotud kuludelt tuleb maksta 26,6 protsenti tulu- ja 18 protsenti käibemaksu, erisoodustuste korral aga lisaks veel 33 protsenti sotsiaalmaksu.

Erisoodustuse mõiste hõlmab äriühingu vahekordi inimestega, kellega äriühingul on tööalane kokkupuude. See kehtib aga ka äriühingu töötajate ning juhatuse ja nõukogu liikmete abikaasade, laste ja vanemate kohta.

Praeguse perekonnaseaduse N 1 punkt 2 ütleb, et õigusliku tähendusega on ainult abielu, mille sõlmimisel on koostatud perekonnaseisuasutuse abieluakt. Seega tähendab abikaasa ametlikult registreeritud elukaaslast ka tulumaksuseaduses.

Nii et kui äriühingule kuuluvat mobiiltelefoni kasutab tasuta inimene, kes äriühingu jaoks mingil moel tööd ei tee ning kes pole ka juhatuse liikme registreeritud abikaasa, ei ole tegemist mitte erisoodustuse, vaid lihtsalt ettevõtlusega mitteseotud kulu või väljamaksega. Kui soodustust võimaldatakse aga ametlikult registreeritud abikaasale, on tegemist erisoodustusega.

Kui juhatuse liige on kirjas poisi või tüdruku isana, on äriühingu vara nendele tasuta kasutada andmine erisoodustus, sõltumata sellest, kas vanemad on abielu registreerinud või mitte.

Jaga lugu:
Hetkel kuum