29. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Noorim premeeritud disainer käib lasteaias

Nõnda esitles "Elu paremaks muutmise konkursile" oma ideed noorim osaleja Kristjan Kurm. Žürii pidas tema tööd nutikaks ja teostatavaks.

"Kindlasti oleksid paljud väikesed inimesed sellise lambi üle rõõmsad," nentisid hindajad poisile teist preemiat määrates.

"Kristjan on varem ühel leiutiste konkursil juba osalenud - tookord meisterdas ta kingakarpidest roboti, mis viib lapsi tööle ja kooli - ning sealgi eriauhinna pälvinud ja eks ta sai sellest ka omajagu innustust," jutustab poisi isa, haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsioonibüroo juhataja Tarmu Kurm.

Autodroomid ja puldiga juhitavad autod on poiste tavalised mänguasjad. Ühel päeval internetis surfates tuli Kristjanil seinal liikuva autokujulise lambi idee.

"Midagi novaatorlikku selles pole. Kindlasti on niisuguse lahenduse peale tulnud keegi veel, aga pole seda millegipärast vormistanud," arutleb Tarmu Kurm.

Kui Kristjan oli oma mõtte arvuti taga istudes välja prahvatanud, siis ergutasid vanemad teda joonistama just sellepärast, et laps saaks kogemuse võrra rikkamaks. Nad ei uskunud, et poiss seal midagi saavutab, sest. Üllatus oli suur, kui selgus, et 90 töö hulgast peeti Kristjani kavandit ühe preemia vääriliseks.

Poiss pole veel otsustanud, kas kulutada auhinnaks saadud kümme tuhat krooni reisimisele (ta unistab püramiidide uudistamisest) või kasutada seda tootearenduseks. "Mõne valgustifirmaga koostöös võiks ju niisuguse valgustiprototüübi ka valmis teha," arutleb Kristjani ema, Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu Ühendus eestvedaja Kristina Kurm.

Seni, kuni andeka noore disaineri vanemad tema ideele toetajaid otsivad, et seinal liikuvaid ja puldiga juhitavaid valgusteid saaks tootma hakata, käib Kristjan lasteaias. Talle meeldib arvutis surfata ja mängukoopas käia, suvel jalgrattaga sõita ja talvel Aura veekeskuses ujumistrennis osaleda.

Kristina Kurmi sõnul on poiss juba ka kodu rajamisel kaasa löönud. Kurmid on ökoloogilise eluviisi pooldajad. Nende majas on kasutatud ainult looduslikke materjale ja siseviimistlusvahendeid. Koos vanematega on Kristjan kohupiimavärvi valmistanud ja sellega ka oma toa seinu võõbanud.

Kodused ehitustööd on avardanud ärksa mehehakatise silmaringi: kodu ümbruses Karlovas jalutades vaatab ta meelsasti huvitavat arhitektuuri ja oskab juba hinnata miljööalade väärtusi.

Autor: Tiina Kolk

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt