Võluvits tõi päästeametile Umbluu-preemia

30. aprill 2008, 10:06

MTÜ Eesti Skeptik kuulutas täna välja
esimese Umbluu-preemia pseudoteadust edendava tegevuse eest. See läheb
Päästeameti eridemineerijatele võluvitsa SniffEx kasutamise ja kaitsmise eest.

Valiku tegemisel võeti arvesse nii korduvat meediakajastust, potentsiaalset ohtu seadme kasutajale ja ümbritsevale kui ka rahvusvahelist mõju. Sniffexi selge edumaa kõrval väärivad kindlasti äramärkimist ka Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tegevus homöopaatia ja muude nn alternatiivsete raviviiside õpetamisel ning meedia poolelt Postimehe Tarbija24, mis varustab tarbijaid infoga uudsetest tervislikest tehnikavidinatest, teatas Eesti Skeptiku esindaja Peeter Marvet eilsel teadusmeedia konverentsil „Teadus- tumm või tummine?”

Preemiaga kaasneb pühendusega Viltune Pendel, mille üleandmine toimub 31. aprillil. Umbluu-preemia antakse Eestis välja esmakordselt, eeskujuks muuhulgas James Randi haridusfondi Lendava Sea auhind ja Soome skeptikute Huuhaa-auhind. Eestis on varem paaril korral välja antud meediale mõeldud Üraja auhinda.

Sniffex on nõiavits, mis erineb rahvapärasest pajuvitsast vaid materjali, hinna ja rituaalsete liigutuste poolest. Legend räägib, et Sniffex suudab lõhkeainet tuvastada 90 protsendilise kindlusega. Eesti rahvas sai Sniffexiga tutvuda USA presidendi G. W. Bushi visiidi ajal ja tõepoolest — asi töötas, kuna ükski pommi ei plahvatanud.

SniffExi tootjaks on börsipettusega silma jäänud ettevõte, kelle aparaat ei suuda testide põhjal reageerida isegi mööda sõitnud sõjaväe lõhkeaineautole. Päästeameti kinnitusel on 70 tuhat krooni maksnud SniffExi puhul aga tegemist vajaliku seadmega.

Preemiasaaja tegevus väärib esiletõstmist nii potentsiaalse ohu kui rahvusvahelise mõõtme poolest - pilt Eesti Panga ees võluvitsaga kõndivast pommiotsijast on prominentselt väljas Sniffexi-pettusest rääkivas ajaveebis ning seadmemüüja toob Eesti riigiameti ostu esile kui kinnitust seadme toimimises.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2008, 09:15
Otsi:

Ava täpsem otsing