12. november 2008 kell 22:00

Ettevõtjad loodavad aasta pärast saada tuule tiibadesse

Ettevõtjate arvates on nii keerulistel kui ka headel aegadel edukamad need Eesti firmad, kelle juhtimisotsused tuginevad kvaliteetsetele andmetele ning kiirele tegutsemisele.

Rahvusvahelise äritarkvaratootja Epicor asepresident John Hiraoka rõhutas avaettekandes tehnoloogia ja tarkvara järjest suuremat rolli ettevõtte juhtimisotsustes, kuna analüüsimist vajavate andmete hulk on plahvatuslikult kasvanud.

"Investeeringutel tehnoloogiasse on keerulistel aegadel ettevõttele topeltmõju - need muudavad juhtimisotsuste tegemise efektiivsemaks ja on firmale kiirendiks siis, kui halvad ajad on möödas," täiendas Hiraoka.

Riigikogu liige Taavi Veskimägi tõdes oma ettekandes, et riigijuhtimise seisukohalt on otsuste tegemine läinud keerulisemaks, sest olukorrad muutuvad kiiresti ning tuleviku ennustamine on tänamatu töö. Ta soovitas rohkem jälgida globaalseid trende.

Kalev Chocolate Factory ASi IT- ja arendusjuht Marek Trautmann leidis, et praegu saavad ettevõtted efektiivsust tõsta vaid protsentides. "Tulevikus on edukad need, kes oskavad koma pealt arvutada ja efektiivsust parandada," ütles Trautmann.

Taavi Veskimägi, riigikogu liige

Meie eksportijad on olnud turule viimased sisenejad ja see on meie eksporditurgudele suur risk. Meil on oht, et kui on partneril valik, kas ta saadab koju partneri, kellega on tehtud koostööd alates II maailmasõja lõpust, või ettevõtte, kes tuli turule Ida-Euroopas paari viimase aasta jooksul, siis pole küsimust, kes saadetakse esimesena minema. Oleme perifeerne ühiskond, kuid need muutused maailmamajanduses jõuavad ka siia. Riik peaks mõtlema, kuidas tulla välja heade aegade mõttelaiskusest, sest madala kapitaliseeritusega perifeersed majandused kannatavad kriisis enim.

Kristjan Lepik, portaali Tarkinvestor.ee asutaja

Et uueks tõusuks valmis olla tuleks kasvada just praegu. Laenu saada on küll raske, aga selline mõtteviis peaks olema. Ka globaalselt toimub praegu riikide vahel jõujoonte jagamine. Rasketel aegadel läheb hästi esmatarbekaupadel ja neil, kes pakuvad vajadusi, näiteks nagu Tallinna Vesi. Tõusvatel turgudel on kõik geeniused, kuid langevatel turgudel on seda vähesed.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Hetkel kuum