Reinsalu: kohtuvaidlused võiks kiiremini lahenduse leida

17. november 2008, 18:50

Kohtuid ei saa kammitseda raamidesse, et
nad peavad 100 päevaga suutma teha kohtuotsuse, kuigi kohtumenetluse
kiirendamine võiks olla suund, mille poole pürgida, möönis riigikogu
põhiseaduskomisjoni liige Urmas Reinsalu.

„Seda kindlasti ei saa kohtutele peale sundida, et nüüd 100 päevaga peate hakkama tegutsema. See võiks viia tõsiste probleemideni,“ ütles Reinsalu aripaev.ee-le. Samas on ta siiski arvamusel, et näiteks tsiviilvaidluste puhul võiks kiiremini lahenduseni jõuda.

Reinsalu tõdes, et on skeptiline, kas kohtutele selliste piiride kehtestamine on realiseeritav ilma, et õigusmõistmise kvaliteet ei kannataks.

„Mina kohtute haldamise nõukogu liikmena tunnen kindlasti selle vastu huvi, mis moodi on võimalik kiiremat kohtuotsuste aega tagada, eriti tsiviilvaidlustes,“ ütles Reinsalu, kelle sõnul liiga pikk õigusmõistmine läheb vastuollu ka Euroopa inimõiguste konventsiooniga.

„Meil on mitutuhat omandireformi ja maareformi juhtumit lõpetamata. Kõigepealt valitsus võiks suuta omandireformi ära lõpetada. Kujutate ette 1990-date algusest pole suudetud hakkama saada,“ leidis riigikogu liige, kes peab praegu esmatähtsaks hoopis vanade asjade lõpetamist.

Rein Lang pakkus Reformierakonna majanduskonverentsil Restart! välja idee muuta seadust nii, et kohtuotsus tuleb teha 100 päevaga. Tema sõnul võiks siis kolmest astmest läbi käinud ja jõustunud kohtuotsuse kätte saada aastaga.

Aripaev.ee küsis tänase päevaküsimusena, kas on realistlik 100 päevaga saada kohtuotsus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2008, 20:54
Otsi:

Ava täpsem otsing