Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Audiitoriteni pole majanduslangus jõudnud

  Audiitoribüroo Revisor OÜ juhi Merike Veiberi sõnul võivad audiitorite selle aasta majandustulemused olla eelmise aasta omadest paremadki, kuna tegeletakse 2007. aasta aruannetega, mil majandus oli veel laineharjal.
  Ka OÜ Audiitorbüroo RKT juhataja Roland Kaurov ütleb, et sel aastal on tööd eelmisega võrreldes juurde tulnud. Pettusi pole Kaurovi sõnul eelmise aasta heade majandustulemuste taustal esialgu veel juurde tulnud, küll aga tekib järgmisel hooajal arvatavasti situatsioon, mil kliendid pole nõus oma varasid alla hindama. Kuna klientide omakapital on odavam, valitseb surve, et varasid paremas valguses näidata, kuigi tegelikult tuleks neid hakata alla hindama.
  Pettuseid on kahte sorti, kas ettevõtte sees toimuvad või püüd näidata hetkeolukorda paremini, kui see tegelikult on. "On inimlik, et positiivseid uudiseid jagatakse hea meelega, negatiivseid aga püütakse paremas valguses näidata," leiab OÜ Rimess juhatuse liige Mati Nõmmiste.
  Veiberi sõnul mõjutavad järgmisel aastal audiitorite tööd peamiselt uus audiitortegevuse seadus, mis muudab nõuded audiitoritele rangemaks, ja majanduslangus. "Seaduseelnõus on punkte, mis teevad audiitori töö kergemaks, aga ka punkte, mille vastu protestiks," ütleb Veiber. Hea on see, et audiitorite ülesanded reguleeritakse täpsemalt, kirjutatakse lahti, mida tohib teha ja mida mitte.
  Negatiivne on, et tõusevad kulud. Lisaks on erinevate seadustega tulnud audiitoritele pidevalt kohustusi juurde, nõuded lähevad Veiberi sõnul üha suuremaks.
  Taoline olukord võib raskendada väiketegijate olukorda. "Ühelt poolt oleksid ühinemised head, kuna teenuse kvaliteet tõuseks. Kui kogu tegevus läheks aga ainult korporatsioonide kätte, oleks see kindlasti negatiivne," leiab Veiber. Samas ei usu ta, et kõik väiksemad tegijad kaoksid, konkurents turul pole selleks piisavalt suur.
  "Kuigi olen ammu arvanud, et ees on ühinemised, ei ole neid toimunud, pigem vastupidi. Kui lähtuda ratsionaalsetest aspektidest, oleksid ühinemised loogilised, aga võttes arvesse eestlaslikku eripära, ei julge neid ennustada," ütleb Nõmmiste.
  Nõmmiste ise on töötanud suurtes ettevõtetes, mistõttu kannab ideoloogiat, et koos tegutseda on efektiivsem ja mitu pead on ikka mitu pead.
  "Ühinemisteks ajend puudub, suured ettevõtted on niikuinii tugevad ja väikestel puudub praegu vajadus. Pigem püütakse laieneda uute klientide leidmise, mitte ühinemiste näol," arvab Kaurov. Samas pole turul agressiivset klientide ületõmbamist. Reklaam liigub suust suhu ja uus audiitor otsitakse juhul, kui eelmisega töö ei klapi.
  Eeldatavalt uuest aastast kehtima hakkava seaduse eelnõu kohta ütleb Kaurov, et see tooks praegusel kujul vastu võetuna audiitoritele kaasa hulga uusi kohustusi, täiendavaid õigusi aga kahjuks mitte.
  Seadus pole Eesti leiutis, vaid tuleneb rahvusvahelistest regulatsioonidest. See muudab Eesti audiitorite tegevuse võrreldavaks Euroopa omadega, korrastab tegevust riigis ning ühtlustab riikidevahelist, selgitab Nõmmiste.
  Kliendi jaoks tähendab see eelkõige seda, et auditeerimise nõuded karmistuvad ja reeglid sõnastatakse selgemalt. Nii paraneb teenuse kvaliteet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Küünlatöösturi küsimus rahandusministrile: kas Eesti Energia eesmärk on võimalikult suure kasumi teenimine?
Eestis on elektrikriis. Ma ei palu odavamaid hindu, vaid võrdseid võimalusi muu Euroopa ja maailmaga, kirjutab Hansa Candle’i juhatuse liige, Isamaa eestseisusesse kuuluv Harri Juhani Aaltonen oma avalikus kirjas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannusele.
Eestis on elektrikriis. Ma ei palu odavamaid hindu, vaid võrdseid võimalusi muu Euroopa ja maailmaga, kirjutab Hansa Candle’i juhatuse liige, Isamaa eestseisusesse kuuluv Harri Juhani Aaltonen oma avalikus kirjas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannusele.
USA aktsiaturg lõpetas päeva plusspoolel
USA aktsiaturg lõpetas neljapäevase kauplemispäeva plussis, olles päeva alguses ka miinuspoolel kaubelnud.
USA aktsiaturg lõpetas neljapäevase kauplemispäeva plussis, olles päeva alguses ka miinuspoolel kaubelnud.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Valitsus tahab inimeste telefonidesse asukohapõhiselt ohusõnumeid saata
Valitsus kiitis täna heaks elektroonilise side seaduse (ESS) muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua õiguslikud eeldused ohualapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) kasutuselevõtuks. Ohuteavituse süsteem valmib hiljemalt 2023. aasta veebruaris.
Valitsus kiitis täna heaks elektroonilise side seaduse (ESS) muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on luua õiguslikud eeldused ohualapõhise kiire ohuteavituse süsteemi (AKOS) kasutuselevõtuks. Ohuteavituse süsteem valmib hiljemalt 2023. aasta veebruaris.
Selgus käes: elektri hinnaralli tekitas naeruväärselt väike puudujäänud kogus elektrit Leedukate pakkumine polnud börsile aktsepteeritav
Baltikumis jäi puudu kõigest 2,14 megavatt-tundi elektrit, et 4000eurone elektri tunnihind ära hoida. Leedu energiafirma Ignitis tegi tiputundideks küll pakkumised, kuid need turule ei sobinud.
Baltikumis jäi puudu kõigest 2,14 megavatt-tundi elektrit, et 4000eurone elektri tunnihind ära hoida. Leedu energiafirma Ignitis tegi tiputundideks küll pakkumised, kuid need turule ei sobinud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.