Romet Kreek • 18. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Paremat uut aastat tahaks

Erakordselt halb aasta saab läbi, aga paljud näevad maailma sellestki mustemates toonides.

2008. Lõppev 2008. aasta on olnud maailmas investoritele ülihalb. 2007. aastal alguse saanud usaldamatuskriis levis ja mitmed tuntud investeerimispangad on läinud teiste kätte või on pankrotis. Pangajooksud ei üllata enam. Globaalsed aktsiaturud ei paku kukkudes mingit riskide hajutamise võimalust eri turgude vahel. OK, võib-olla kaotasid ühel aktsiaturul 20%, teisel 50%, vahe ja veel milline!

Selgus, et vanad head hoiused pakuvad paremat und kui rahaturufondid või võlakirjad. Hoiuste tagamine ja tagatismäärad võtsid pretsedendituid mõõtmeid. Investeerimishoiused ei ole enam sama popid. Samas ei maksa neid kiruda, raha on alles.

Fondid ei suutnud investorite raha hoida. See ei tohiks üllatus olla, sest neil ei olegi sellist eesmärki. Siit investoritele midagi õppimiseks: isegi kui ei pea aktsiaid valima ega aktsiatehinguid ajastama, võiks mõelda sellele, et fondides raha lõpmatuseni hoida ei ole kõige mõistlikum valik. Mingil ajal tulnuks fondiosakutest siiski loobuda. Ei saa öelda, nagu poleks olnud märke sellest, et kohalikus või üleilmses majanduses olukord halveneb. Kuid kui palud võtsid selle vastu midagi ette? Kas oleks saanud midagi ette võtta?

2009. Tahaks väga öelda, et tulev aasta on oluliselt parem. Kahjuks puudub selleks alus. Põhi ei hüüa tulles. Võimalik, et näeme börsidel, aga ka majanduses võltspõhjasid. Samas on hinnatasemed muutunud atraktiivseks. Kuna jätkusuutliku tõusu algust ei oska ette näha (võib-olla seda ei juhtugi 2009?), tuleks turule tagasi kiirustajatel pigem aeg maha võtta. Osta võiks jupphaaval, sellisel juhul ei tule eksliku stardi puhul maksta liiga kõrget hinda.

On veel üks oht, mida võib ka võtta võimalusena. Valuutakursid on muutunud enne aasta lõppu ülikõikuvaks. Võimalik, et keskpangad püüavad kõik üksteise võidu valuutakursse maha tampida. Võimalik, et raha jõuab ringlusesse, tuues võimsa inflatsiooni. Kui pangad ei lase liikvele, võib juhtuda deflatsioon. Ärge unustage kulda! Paremat uut aastat!

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt