Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Paremat uut aastat tahaks

  Erakordselt halb aasta saab läbi, aga paljud näevad maailma sellestki mustemates toonides.
  2008. Lõppev 2008. aasta on olnud maailmas investoritele ülihalb. 2007. aastal alguse saanud usaldamatuskriis levis ja mitmed tuntud investeerimispangad on läinud teiste kätte või on pankrotis. Pangajooksud ei üllata enam. Globaalsed aktsiaturud ei paku kukkudes mingit riskide hajutamise võimalust eri turgude vahel. OK, võib-olla kaotasid ühel aktsiaturul 20%, teisel 50%, vahe ja veel milline!
  Selgus, et vanad head hoiused pakuvad paremat und kui rahaturufondid või võlakirjad. Hoiuste tagamine ja tagatismäärad võtsid pretsedendituid mõõtmeid. Investeerimishoiused ei ole enam sama popid. Samas ei maksa neid kiruda, raha on alles.
  Fondid ei suutnud investorite raha hoida. See ei tohiks üllatus olla, sest neil ei olegi sellist eesmärki. Siit investoritele midagi õppimiseks: isegi kui ei pea aktsiaid valima ega aktsiatehinguid ajastama, võiks mõelda sellele, et fondides raha lõpmatuseni hoida ei ole kõige mõistlikum valik. Mingil ajal tulnuks fondiosakutest siiski loobuda. Ei saa öelda, nagu poleks olnud märke sellest, et kohalikus või üleilmses majanduses olukord halveneb. Kuid kui palud võtsid selle vastu midagi ette? Kas oleks saanud midagi ette võtta?
  2009. Tahaks väga öelda, et tulev aasta on oluliselt parem. Kahjuks puudub selleks alus. Põhi ei hüüa tulles. Võimalik, et näeme börsidel, aga ka majanduses võltspõhjasid. Samas on hinnatasemed muutunud atraktiivseks. Kuna jätkusuutliku tõusu algust ei oska ette näha (võib-olla seda ei juhtugi 2009?), tuleks turule tagasi kiirustajatel pigem aeg maha võtta. Osta võiks jupphaaval, sellisel juhul ei tule eksliku stardi puhul maksta liiga kõrget hinda.
  On veel üks oht, mida võib ka võtta võimalusena. Valuutakursid on muutunud enne aasta lõppu ülikõikuvaks. Võimalik, et keskpangad püüavad kõik üksteise võidu valuutakursse maha tampida. Võimalik, et raha jõuab ringlusesse, tuues võimsa inflatsiooni. Kui pangad ei lase liikvele, võib juhtuda deflatsioon. Ärge unustage kulda! Paremat uut aastat!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Miljonikäibega Enefit Green ajas Tallinna börsi hoogsalt tõusma
5,8 protsendine miljoni euro piiri ületanud ralli Enefit Greeni aktsias tõstis Nasdaq Tallinna täna 2,3% kõrgemale.
5,8 protsendine miljoni euro piiri ületanud ralli Enefit Greeni aktsias tõstis Nasdaq Tallinna täna 2,3% kõrgemale.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.