Tõsised koondamised ja pankrotid jäävad 2009. aastasse

31. detsember 2008, 11:40

Kuigi lõppev aasta tõi ka Eestile
majanduslanguse, seisavad suuremad tööjõuturu muutused ees siiski järgmisel
aastal, leiab personaliotsingu- ja personalitöö teenuseid pakkuva ettevõtte
Talentor Estonia juht Marit Antik.

„Vestlustes erinevate ettevõtete töötajate ja juhtidega olen jõudnud veendumusele, et detsembri lõpp ja jaanuari algus on n-ö vaikus enne tormi. Praegu tehakse plaane, kuidas järgmisel aastal toime tulla ja mille arvelt kokku hoida. Päris kindlasti on paljude jaoks üheks suuremaks kuluartikliks palga- ja muud töötajatega seotud kulud,“ selgitas Antik pressiteate vahendusel.

„Töötute arv Eestis on viimase aasta jooksul kasvanud ligi poole võrra – kui eelmise aasta novembris oli registreeritud töötuid ligi
14 000, siis tänavu novembris juba 12 000 võrra rohkem. Samas võrrelduna nn rekordkuuga 2001. aasta märtsis, kui töötute arv lähenes 60 000-le, on 2009. aastal veel kasvuruumi. Suuremad probleemid tööjõuturul seisavad ees algaval aastal,“ prognoosis Antik.

„Läinud kaheksa-kümne aasta jooksul toimus Eesti majanduses kiire tõus, seda aga suurel määral mõne üksiku valdkonna ebaproportsionaalse kasvu arvelt. Ehitusbuum tõi endaga kaasa nõudluse töökäte järele. Ehitajaid otsiti piltlikult öeldes lausa tänavalt. Ehitati palju ning need majad ja korterid tuli maha müüa. Selleks oli tarvis tervet armeed kinnisvaramaaklereid. Sageli täitsid neid tulutoovaid ametikohti suhteliselt madalamalt palgalt tulnud ametnikud ja muude alade oskustöölised, kes nüüd oma endise töö juurde tagasi soovivad pöörduda. Head spetsialistid kindlasti ka oma koha leiavad. Neil aga, kel teadmised või hoiakud puudulikud, saab järgmine aasta raske olema,“ ütles Antik ning ennustas 2009. aastaks tõsisemaid koondamislaineid ja pankrotte.

Talentor Estonia on rahvusvahelisse ketti Talentor Group OY kuuluv konsultatsioonifirma, mille peamisteks tegevussuundadeks on tööjõu värbamine ja valik, personalitöö teenused ning internetipõhised värbamislahendused. Talentor Group OY 80 spetsialisti teenindavad oma kliente Soomes, Rootsis, Norras, Eestis, Lätis, Leedus ja Venemaal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. December 2008, 11:54
Otsi:

Ava täpsem otsing