Väikeaktsionärid võivad jääda Eesti Telekomi dividende ootama

01. oktoober 2009, 19:08

Kuna Eesti Telekomi aktsionäride
erakorraline üldkoosolek otsustas maksta 100% kasumist dividendidena välja veel
kolm aastat, võivad väikeaktsionärid keelduda TeliaSonera 93kroonisest
ostupakkumisest.

Eesti Telekomi juht Valdo Kalm ütles koosolekut sisse juhatades: "Täiendavad dividendid ja juba välja makstud dividendid ei tohi ületada 2008. aasta auditeeritud kasumit ja seda nad ka ei ületa. Eesti Telekom on elujõuline ja väga heas vormis ka pärast täiendavat kasumijaotust."

Lisaks 30. oktoobril makstavatele täiendavatele dividendidele, milleks on 6,99 krooni aktsia kohta, maksab Eesti Telekom aktsionäride hääletuse tulemusel dividendidena välja ka järgneva kolme aasta kasumi.

Üldkoosolekule kogunenud 43 aktsionäri hulgas, kes esindasid 85,36% kõigist aktsiatega määratletud häältest, andsid tooni vanemaealised inimesed. Nad küsisid mitmeid kordi üle näiteks seda, kas vastab ikka tõele, et TeliaSonera pakkumise heaks kiitnud aktsionärid saavad oktoobris dividende ja kes saavad dividende järgneval kolmel aastal.

Tõusetus ka tehnilisi küsimusi, nagu kuidas müügipakkumisest teada anda ja kes peaks välja arvutama aktsiate müügist tekkinud kasu, millelt makse maksta. Valdo Kalm ütles, et Eesti Telekom väikeaktsionäride maksude arvestamist enda peale ei võta.

"Kui ma ei võta pakkumist vastu, mis siis?" uuris kübaras daam. Ta avaldas nördimust selle üle, et peab otsustama nii ruttu. "Misjaoks nii kiire on? Ma pole sellist asja varem kogenud. Et polegi aega arutada, seedida… selle pakkumisega, see on ju tavaaktsionärile ikkagi väga suur otsus," märkis ta.

"Kui ma keeldun aktsiate üleandmisest, siis ma saan 2009., 2010. ja 2011. aastal dividende? Sõltumata sellest, kas ettevõte jääb börsile või mitte?" uuris pärast koosoleku ametliku osa lõppu keegi vanem härra. Kuuldes jaatavat vastust, jätkas ta: "Mul on küsimus ikkagi dividendide kohta. Milleks rahvast ärritada kolme aasta dividendipoliitikaga?"

"Esiteks ei ole kuni 9. oktoobrini selge, kas tuleb kohustuslikku ülevõtmist. Dividendide maksmine on ka TeliaSonera enda huvides, ta saab ise sellest kasu," selgitas aktsionäride küsimustele vastanud TeliaSonera kommunikatsioonijuht Cecilia Edström.

Kui TeliaSonera kogub enda kätte 90% aktsiatest, on tal kolm kuud aega otsustada, kas teha kohustuslik ülevõtupakkumine või mitte. "Jah, tavaolukordades on vaja selleks 95%, kuid väärtpaberiseaduses on erand, et neil, kes saavutavad 90%, sundülevõtmise pakkumine tuleb teha kolme kuu jooksul," selgitas koosolekut juhatanud advokaat Hannes Vallikivi.

TeliaSoneral on huvi suurendada oma osalust 100%ni, kummutas Edström kahtluse, et praeguse pakkumise tagasi lükanud väikeaktsionärid jäävad telekomi kaasosanikeks igavesti.

Edström kummutas ka väite, et France Telekom on hiljuti TeliaSonerale ülevõtupakkumise teinud. Tõsi on vaid see, et France Telekom püüdis TeliaSonerat üle võtta aasta tagasi, kuid katse nurjus. Paari nädala eest Rootsi meedias alanud spekulatsioonid ei vasta tõele.

TeliaSonera ostab hetkel börsisüsteemi kaudu kokku ka Leedu telekomi TEO aktsiad. Erinevalt Leedust tuleb Eestis telekomi aktsiate müügi soovist teavitada väärtpaberikontot haldavat panka. Selleks tuleb aktsionäril minna kas pangakontorisse või anda enda otsusest märku internetipanga teel. Ehkki teavitamise lõpptähtaeg on ametlikult 9. oktoober kell 17, tuleks seda teha näiteks ennelõunal, et pangas ja väärtpaberite keskregistris jääks piisavalt aega andmete töötlemiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2009, 08:39
Otsi:

Ava täpsem otsing