Anne Oja • 5. november 2009 kell 21:00

Ansip: euroriskiks KOVide laenutrikid

"Kui ootamatusi ei tule ja ametnikud käituvad patriootlikult, kujuneb riigieelarve defitsiidiks 2,8%," väitsid ministrid eilsel valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister Andrus Ansip lausus, et paljudes Euroopa riikides peavad omavalitsused reservide kasutuselevõtuks valitsuselt luba küsima, sest see mõjutab riigieelarve tasakaalu. "Ma veel kord kutsuksin üles mitte kulutama eelarvet nii, nagu see lubab. Otsustasime, et kulutamata vahendeid kelleltki ära ei võeta," ütles ta.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on riskid suhteliselt hästi kontrolli all. "Maksud laekuvad selle stsenaariumi järgi, mille järgi me töötame," lisas ta.

Ligi sõnul on kohalike omavalitsuste kulutuste ohjeldamine keeruline, reservide kasutuselevõttu keelata ei saa. "Laenud tuleb rahandusministriga kooskõlastada, kuid sellest on üritatud mööda minna," märkis Ligi.

Rahandusminister ütles, et Tallinn ei saa teha seda, mida Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid on kokku leppinud, kui nad just ei soovi rikkuda seadust.

Ligi sõnul saab riik kohalikest laenudest ja reservide kasutuselevõtust teada tagantjärele. "Seal, kus on suur sotsiaalmaksu laekumise risk, on ka eelarverisk. Kui räägitakse 3 protsendist, ei ole see valitsuse defitsiit, vaid avaliku sektori defitsiit, ja muutused võivad tulla ootamatult," sõnas ta.

Rahandusministeerium võib laenudega skeemitanud omavalitsuse eelarvesse suunatavaid makse kinni pidada. "Meil on sanktsioonivõimalused pidada kinni maksulaekumistest ja esimesed juhtumid on arutuse all, need on küll väikesed," valgustas Ligi tehtut.

Hetkel kuum