Raivo Sormunen • 15. november 2010 kell 8:17

Hiina jüaan tugevnemise asemel hoopis nõrgeneb

Eelmisel nädalal lõppenud G20 riigi juhtide tippkohtumine pole aidanud Hiina jüaani tugevnemisele kaasa. Pigem tõmbas üritus valuuta tugevnemisele veelgi enam pidurit peale.

"Peking pole kunagi tahtnud kasutada G20 kohtumist valuuta vahetuskursi otsustamise kohana ning niisamuti nad ei soovi, et maailm panustaks Hiina valuutale vaid ühesuunaliselt (tugevnemise peale)," ütles Bank of America Aasia valuutaturgude strateeg Claudio Piron. "Hiina soovib arutada valuutakursse suletud uste taga ja märksa taktitundelisemalt," lisas ta. Piron arvab, et järgmise kuu lõpuks tugevneb valuuta 6,6 jüaanini dollari kohta ja 2011. aasta lõpuks 6,4 jüaanini.

Nii ühe kui ka kolme kuu pikkused valuutaforwardid indikeerivad, et investorid ootavad Hiina jüaani tugevnemist ühe ja kolm kuu pikkuses perspektiivis USA dollari vastu vastavalt 0,4% ja 1,1%. Tegemist on turu pessimistlikuma nägemusega alates septembri keskpaigast.

Investoritel võib aga olla õigus, kuna viimastel päevadel on jüaan hoopis nõrgenenud. Kui möödunud neljapäeval liikus veel valuuta 6,62 jüaanil dollari kohta, siis täna on valuuta juba ligi 6,65 jüaani all.

Hetkel kuum