16. november 2010 kell 9:21

EL jäi eelarveta

Euroopa Parlament ja ministrite nõukogu ei suutnud kokku leppida 2011. aasta eelarve osas ja kõnelused algavad nüüd otsast peale. Eelarveläbirääkimiste läbikukkumine on esmakordne 1988. aastast saadik.

"See on kahetsusväärne läbikukkumine,“ ütles europarlamendi eelarvekomisjoni esimees Alain Lamassoure. "Ma olen aga veendunud, et me saame Euroopa Nõukoguga kaubale,“ lisas ta. Eelarvest ja ELi finantseerimisest saavad ühed peaküsimused detsembri keskel toimuval euroliidu tippkohtumisel.

ELi eelarveläbirääkimiste läbikukkumine on esmakordne 1988. aastast saadik. Eelarveprotseduuri tuleb nüüd otsast alustada, sellest tulenevad viivitused kahjustavad mitmeid uusi projekte nagu Euroopa diplomaatiline teenistus, fusiooniprojekt Iter või ka Euroopa Finantsjärelevalve.

Vastavalt seadusele saab EL teoreetiliselt edasi töötada ka ilma eelarveta – selle asemel rakendataks kuumakseid, mis põhinevad 2010. aasta eelarvepunktidel. Eelarve seega ei suureneks, vaid jääks selle aasta tasemele.

Komisjon koostab nüüd siiski uue eelarvekava – tähtaega selleks pole, kuid tõenäoliselt nii kiiresti kui võimalik. Selle suhtes peab ühe kuu jooksul seisukoha võtma Nõukogu ning siis on parlamendil omakorda aega 42 päeva selle kinnitamiseks. Protsess võib toimuda aga ka kiiremini. Eeldatakse, et uus eelarve saab paika veel selle aastanumbri sees.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum