Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi kasv kuumutab ka Eestit

  "Juba mõnda aega võib täheldada, et Rootsi ehitusfirmad ehk meie toodangu tellijad on aktiviseerunud ja vaatavad küllaltki palju Baltimaade poole," lausus ASi Tartu Maja Betoontooted juhataja Jaan Luts.
  "Kui ehitusturg kasvab, siis peaksid hinnad ka tõusma, ja see annab meile rohkem võimalusi Rootsi turul tegutsemiseks. Toote kõrgem hind on meile oluline, sest raudbetoon on raske kaup ja transpordi osakaal toote hinnas on suur," rääkis Luts.
  Lutsu andmeil on neil praegu Rootsis kaks-kolm põhilist klienti, kuid töö käib selles suunas, et leida sealsel turul uusi müügiesindajaid.
  "Meie kontserni toodang läheb Rootsi praegu peamiselt meie Läti tütarettevõtte kaudu," rääkis Luts ja lisas, et Rootsi osa moodustab umbes veerandi ekspordist.
  Haljalas asuva pehme mööbli tootja OÜ Bellus Furnitur üks omanikke Rolf Relander arvas, et kõige tähtsam ei olegi ehk see, mitu protsenti Rootsi majandus tõusis, vaid see, et tegu on positiivse uudisega. Tema sõnul käituvad lõpptarbijad paljuski emotsioonidest lähtuvalt ehk tarbimist mõjutavad positiivsed ja negatiivsed uudised.
  "Kui mõni aasta tagasi olid Rootsi meedias negatiivsed uudised, näiteks Ericsson lasi palju inimesi lahti, siis kohe järgmisel päeval oli näha, et Rootsis tellimused kukkusid," tõi Relander välja isikliku kogemuse. "Samas, kui hakkab positiivseid uudiseid tulema ja inimestes tekib kindlustunne, siis sellest piisab, et inimesed julgeksid jälle rohkem tarbida," rääkis Relander. "Tõsi, reaktsioon positiivsetele uudistele ei tule nii kiiresti kui reaktsioon negatiivsetele uudistele."
  Relanderi kinnitusel on nad kahel viimasel aastal mööblituru üldisest madalseisust hoolimata suutnud Rootsis oma positsiooni hoida ja natuke isegi parandada. "Müüki Rootsis on paljuski toetanud viimasel ajal see, et Rootsi kroon on tugevnenud," tõdes Relander. "Rootslastel on tänu sellele odavam osta kaupa välismaalt."
  Bellus Furnituri suuremad ekspordimaad on Rootsi ja Soome. Relanderi andmeil läheb Rootsi umbes kolmandik toodangust.
  Rootsi majanduskasvul on Eestis elavate inimeste majanduslikule käekäigule väga otsene mõju, kommenteeris SEB ökonomist Hardo Pajula.
  "Meie eksporti on viimastes kvartalites vedanud peamiselt töötlev tööstus," rääkis Pajula. "Aga et enamik Eesti pangandussüsteemist kuulub Rootsile, avaldub selle riigi mõju kaudsemalt ka kõikidele teistele majandusharudele."
  Majanduskasv on kannustanud Rootsi keskpanka baasintressimäära tõstma ja keskpank ongi seda alates 1. juulist teinud juba kolm korda. Panga prognoosi järgi kerkib intressimäär praeguselt 1 protsendilt tuleva aasta lõpuks 2 protsendile ning 2013. aastaks 3,4 protsendile.
  Pajula ütles, et kui muud tingimused jäävad samaks, peaks baasintressi määra tõstmine Eesti majanduskasvu kärpima. "Lühiajaliste intresside tõstmine tähendaks ühest küljest seda, et keskpank annaks Rootsi tarbijatele signaali vähem osta - mis vähendaks meie eksporti - ja pankadele sõnumi vähem riskida, mis pidurdaks meie laenukasvu ja sisetarbimist," selgitas Pajula.
  Rootsi majanduskasv on klass omaette, kommenteeris agentuurile Bloomberg Nordea panga ökonomist Torbjörn Isaksson. See kannustab Rootsi keskpanka oma teed minema ning baasintressi määra veelgi tõstma, lisas ta.
  SEB analüütik Olle Holmgren ütles Rootsi uudisteagentuurile TT, et tegemist on rekordilise majanduskasvuga. "See näitab, et Rootsi majandus on väga kiiresti tasa teinud 2009. aasta majanduslanguse," lisas ta.
  Eelmisel aastal kahanes tugevalt ekspordist sõltuva Rootsi SKP 5,3%. Prognooside järgi kasvab Rootsi SKP tänavu 4,8%, mis oleks kiireim kasv Euroopa Liidus.
  Rootsil on õnnestunud vältida teisi Euroopa riike pitsitavat säästukuuri, kuna riigi rahandus on heas korras - eelarvedefitsiit on ELi üks väiksemaid.
  Samas näeb Holmgren riske, et Rootsi majanduskasv aeglustub, kui euroala võlakriis võtab uusi tuure ning kavandatud eelarvekärped osutuvad liiga suureks. "Kui Euroopas tuleb uus langus, ei jäta see mõjutamata ka Rootsit. Seda ei või unustada," ütles ta.
  Statistikud rõhutavad samas, et Rootsi eelmiste kvartalite tugevate kasvunumbrite taga on eelnev suur majanduslangus ja SKP tase on tegelikult praegu 2007. aasta tasemel.
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.