Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Endla näitab teatri köögipoolt

  Lavastaja Enn Keerd selgitas, et tegemist on looga, mis näitab ühe näidendi lavale toomise protsessi kahe kuu jooksul. "Alustame lugemisproovidest kuni lõpuks jõuab lugu välja õnneliku esietenduseni. Kõik see on nagu teatris ikka - arusaamatused, emotsionaalsed pinged, meeleheide ning lõpuks siis eufooria ja õnnetunne, kui lavastus õnnestub," rääkis Keerd.
  Näidendi "Teatrikomöödia" autor on Soome-Rootsi teatrimees Bengt Ahlfors, kes on olnud nii dramaturg, teatrijuht kui ka lavastaja ja samuti astunud üles näitlejana. "Mis teeb asja sümpaatseks, on see, et Ahlfors suhtub inimestesse, kes teatris töötavad, äärmise empaatiatunde, hoolivuse ja armastusega. Ta saab kõigest aru, nähes nende puudusi, intriige ja egoismi, aga ta on kuidagi leebe ja pehme nende nähtuste suhtes," märkis Keerd.
  Küsimusele, miks ta just selle tüki valis, vastas Keerd, et kuigi materjal oli juba pikemat aega olemas, andis Endla teatri juubeli saabumine õigustuse teha säärane sisekaemus. Alguses hoidis teda tagasi ka teadmatus, kui palju võiks lavastus publikut huvitada või kõnetada.
  "Mulle meeldib, kui teatrist räägitakse asjatundlikku juttu," arutles Keerd teatri kunstilikkuse arusaama üle. "On levinud seisukoht, et pea kõik teavad, mida peaks lavastama ja kuidas tuleks mängida. Teatriprotsessi tegelikust toimumisest on inimestel ikka ääretult vähe aimu ja arusaamist," arvas ta.
  Keerdi sõnul on see lugu otsekui teatriõpik: ühelt poolt kuiv ja targutav, teisalt üsna lõbus, heatahtlik ja palju informatsiooni sisaldav, tuues esile nii koomilise kui ka tõsisema poole teatrielust. "Arutatakse selle üle, mis teater on, miks me seda teeme, kuidas me peaksime seda tegema, kas peaksime publiku maitsega kaasas käima või tegema seda teatrit, mida me ise teha tahaks, ja kas me teeme sotsiaalselt teravaid asju," sõnas ta.
  Rääkides telgitagustes toimuvast, kinnitas Keerd, et need situatsioonid, mis "Teatrikomöödias" ette tulevad, on veidi kokku kuhjatud, kuid mitte üle paisutatud. "Teatritegijatel valmivad küll lavastused ka ilma kõrgpingete ja melodramaatiliste hetkedeta, aga nad on siiski olemas. Tahaks näidata seda, kui tõsine ja töine protsess on ühe lavastuse kokkupanek tegelikult. Naeru on seal loomulikult ka, aga teatritegemist võetakse ikkagi väga tõsiselt. See on siiski töö."
  "Teatrikomöödia" sihtgrupp on lai, kõik teatrihuvilised on saali oodatud.
  Autor: Catriona Taruste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Investori nädal: LHV uus nimiväärtus, USA tööhõive määr on taastumas
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Müller ei toeta kiiret intressitõusu
Euroopa Keskpank peaks Eesti Panga juhi Madis Mülleri sõnul kinni pidama oma plaanist alustada intressimäära tõstmist esialgu veerandpunktise tõusuga, vahendab Bloomberg.
Euroopa Keskpank peaks Eesti Panga juhi Madis Mülleri sõnul kinni pidama oma plaanist alustada intressimäära tõstmist esialgu veerandpunktise tõusuga, vahendab Bloomberg.
Teedefirma prognoosib taristuehitusse raskusi
Teedefirma Trev-2 kasvatas aastaga käivet pea kümnendiku võrra, suurenes ka kasum.
Teedefirma Trev-2 kasvatas aastaga käivet pea kümnendiku võrra, suurenes ka kasum.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.