Silmeti ostis verinoor börsifirma

Raivo Sormunen 04. aprill 2011, 15:10

Möödunud aasta juuli lõpus New Yorgi börsil noteeritud Molycorp`i võib pidada vaieldamatult meeletult kiire kasvuga firmaks, mille väärtpaberist on saanud haruldaste metallide hinnaralli tulemusena hittaktsia.

2008. aastal Colorados loodud Molycorp on oma tootmistegevusega alles algusjärgus, mistõttu ta käive võib alla jääda isegi Silmetile.

Ettevõtte 2010. aasta käive ulatus kõigest 35,16 miljoni dollarini ning kahjuminumber küündis 49,1 miljoni dollarini.

Küll on aga Molycorpi areng olnud väga kiire, mida kinnitab see, et suur osa eelmise aasta käibest teeniti viimases kvartalis (22 miljoni dollarit) ning aasta viimase kvartali kahjuminumber oli hakanud juba kokku kuivama (-7,9 miljonit dollarit). Erakorralisi kulusid arvestamata teenis Molycorp eelmise aasta viimases kvartalis aga juba 2,2 miljoni dollarise kasumi (0,03 dollarit aktsia kohta).

Ettevõtte varade maht ulatus 2010. aasta lõpus 481,2 miljoni dollarini, millest suur osa moodustas suvel IPOga (aktsiate avaliku esmaemissiooniga) investoritelt kokku aetud raha. Kokku kaasas ettevõtte IPOga investoritelt suvel 393,8 miljonit dollarit.

Molycorp tootis 2010. aastal haruldasi muldmetalle 1883 tonni (Silmeti tootmismaht 3000 tonni), kuid on toonud värskes börsiteates välja, et nende aastane tootmismaht on tõusnud 3000 tonni juurde.
Siiski on ettevõtte tootmise kasvuprognoos väga muljetavaldav.
Juba 2012. aastaks on prognoositud tootmismahuks 19 050 tonni ja aasta hiljem juba 40 000 tonni.

Tugeva tootmisprognoosi ja haruldaste muldmetalli hindade ülikiire kasvu tõttu on Molycorp tõenäoliselt saavutanud niivõrd positiivse vastuvõtu investorite poolt ning kergitanud algstaadiumis firma turuväärtuse juba 4,9 miljardi dollarini, mis on Silmeti eest pakutud 90 miljoni dollariga enam kui poolsada korda kõrgem näitaja.

Molycorp on enda sõnul ainuke haruldaste metallide tootja Lääne poolsfääris ning firmale kuuluvas Mountain Pass kaevanduses peaks olema suuremad haruldaste metallide varud väljapool Hiinat.

2008. aastal erakapitalifirmade ja finantsasutuste Resource Capital Fund IV L.P., Pegasus Partners IV, LP, The Goldman Sachs, Traxys North America  ja Traxys North America poolt loodud spetsiaalselt Molycorp Minerals ostis Mountain Pass kaevanduse 2008. aastal firmalt Chevron Mining.

Koos ostutehinguga jäi Chevron Mining juhatuse esimees Mark A. Smith ka Molycorpi juhtima.

Hinnanguliselt on kaevanduses maakide reservide maht 20 miljonit tonni, millest 9% on haruldased metallid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2011, 15:29
Otsi:

Ava täpsem otsing