Elekter peaks olema tasuta?

Villy Paimets 25. aprill 2011, 00:00

Sattusin lugema ajalehte Kesknädal. Pean tunnistama, et mul on sellele raisatud ajast kohutavalt kahju. Samuti on mul kahju sellest, et Eestis on olemas hulk inimesi, kes seda ajalehte loevad ja selles esitatut ka ainsama tõe pähe võtavad. Võtame näiteks viimsest numbris avaldatud ajalehe seisukoha: elekter peaks olema tasuta! "Kesknädal meenutab omalt poolt, et varem on mõnigi julgem ja avarama ilmavaatega teadlane välja pakkunud, et Eesti on nii väike ja töökas riik, et väärib hoopis tasuta elektrit. Või vähemasti peaks tasu tema eest olema pigem sümboolne. See paneks käima tööstuse ja põllumajanduse, elavdaks suuresti väikeettevõtlust ning ka inimeste õhuke rahakott saaks täiendust. Kust raha asemele võtta - neid ettepanekuid on poliitikud teinud ja teevad veelgi, mida siin tegelikult maksustada tuleks ja kes peaks kuhu rohkem makse maksma," kirjutatakse ses artiklis.

Olgu, oletagem hetkeks, et elekter olekski tasuta. Eesti Energia müüs esialgseil andmeil mullu Eesti suletud turu kodu- ja äriklientidele ning võrguettevõtjatele elektrit ca 185 miljoni euro eest. Korjame selle raha lihtsalt elektrimaksuna kokku. Tõepoolest, seda pole ju palju - iga maksumaksja kohta vaid ca 300 eurot aastas ehk 25 eurot kuus. Oot, aga mis sunniks mind siis sellisel juhul elektrit säästma? Miks ma ei võiks siis talvel igaks juhuks ka oma tiiki kütta - no äkki tuleb mõnel ilusal talvepäeval ujumise tuju? Vaevalt, et ma ainus ekstsentrik oleks. Kas teie, keskvaatelised, tahaksite me lõbu kinni maksta?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing