Maksuametnikele muutub maailm läbipaistvamaks

Ranno Tingas 31. mai 2011, 00:00

Aeg-ajalt on äriringkondi raputanud uudised, kuidas eri riikide maksuametnikud on hankinud pangasaladusega kaitstud andmeid endistelt pankuritelt või muudest mittetraditsioonilistest allikatest. Selle tulemusena on sattunud soliidsed ja tuntud tegelased halvimal juhul vanglasse.

Vähem on räägitud sellest, kuidas erinevate protsesside ja regulatsioonide mõjul on maailm muutumas maksuametnikele järjest avatumaks ja läbipaistvamaks. Nimelt on OECD algatusel loodud rohkem kui sadat riiki hõlmav globaalne foorum, mis on alates 2009. aastast aktiivselt lõhkunud maksuparadiiside saladuseloore. OECD standardite kohaselt pääseb maksuparadiis rahvusvahelisest mustast nimekirjast, kui ta sõlmib infovahetuse kokkuleppe vähemalt 12 riigiga. Kõik foorumi tähelepanu alla sattunud maksuparadiisid on võtnud endale infovahetuse kokkulepete sõlmimise kohustuse, kuigi üksikute riikide puhul pole see protsess toimunud oodatud kiirusega.

Maksuparadiisid kaovad. Viimaste aastate jooksul on OECD ja G20 riigid survestanud maksuparadiise sõlmima infovahetuse kokkuleppeid. Nii on alates 2008. aastast sõlmitud maailma riikide vahel rohkem kui 600 maksualast infovahetuse lepingut. Näiteks on Eesti sõlminud 2009. aastal maksulepingu Mani saarega ning eelmisel aastal Jerseyga. Ka Euroopa Liidus on viimase kümnendi jooksul täiendatud mitmeid õigusakte maksuhaldurite vastastikuse koostöö tõhustamiseks.

Seega on maailm viimase kümnendi jooksul maksuametnikele palju läbipaistvamaks muutunud ja see trend jätkub. Eestis on 1990. aastatel populaarsust kogunud maksuvabade palmisaarte äriühingutest valdavalt loobutud ning selle asemel nauditakse legaalselt Eesti äriühingute edasilükatud tulumaksukohustust või luuakse "valgetes riikides" madalama maksukoormusega struktuure. Paljudele Eesti ettevõtjatele oli enne OECD algatusi rohkem kui kümme aastat tagasi "tõehetkeks" maksuametnike jõuvõtted maksuvabade äriühingute müüjate vastu, mis tõid kaasa lugematu hulga maksuvaidlusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing