Romet Kreek • 24. august 2011 kell 11:10

Frangilaenud on veskikivi Euroopa kaelas

Euroala kriis võib süveneda, sest Ida-Euroopa laenajad võtsid laene tugevnenud frankides, mis on raskendanud tagasimaksmist Lääne-Euroopa pankadele.

Laenuandjad nagu Unicredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International ja Bayerische Landesbank on andnud 80 miljardit franki laene Ida-Euroopa majapidamistele Ungaris, Poolas ja Horvaatias, kirjutas arenevate turgude analüütik Kilian Reber. Laenu võtnute laenumaksed on  kohalikes vääringutes kasvanud, kuna frank on tõusnud kolme kuuga forindi vastu 9,5 protsenti, 14 protsenti zloti vastu ja üheksa protsenti kuna vastu.

„Kasvanud Ungari, aga ka Poola ja Horvaatia laenuvõtjate stress, kes on võtnud laenu eluaseme- ja tarbimislaene frankides, võivad saata šokilaineid läbi euroala.,“ ütles Reber. „See on nüüd midagi, mis ei ole enamuse investorite radariekraanile jõudnud.“

Ta hindas, et 20-30 protsendise tõenäosusega viib tugevam frank Ida-Euroopas maksujõuetuse kasvule, sundides euroalas vaevlevaid Lääne-Euroopa panku otsima uusi päästmisi.

Ida-Euroopa laenuvõtjad on massiliselt frangis laene võtnud, kuna turvavaluuta intressimäär on olnud madalam Ida-Euroopa valuutade omadest. Näiteks 60 protsenti Ungari kodumajapidamise laenukohustustest on frankides, mis moodustab 16 protsenti ungari SKPst. Poolas ja Horvaatias on see number umbes kümme protsenti. Iga kümnes frangilaen ei tööta Ungaris, võrreldes 1,5 protsendiga Poolas või kuue protsendiga Horvaatias.

Hetkel kuum