Elmar Ots • 28. oktoober 2011 kell 9:04

Hartwall võttis õlle järel käsile veini

Baltimaades, Venemaal, Kesk-Aasias ja mujal endises N. Liidus esimese välispruulikojana alustanuna õlleäris miljardeid teeninud Hartwall püüab nüüd edulugu korrata veiniga.

Hartwallide perefirma ostis aastapäevad tagasi Krimmis Inkermani veinitööstuse enamusosaluse ning püüab nüüd korrata 1990ndatel endises N. Liidus alustatud õlleäri edulugu ka veini alal, teatab ajaleht Talouselämä.

Ukraina suurim veinitootja Inkerman müüb praegu Venemaal ja mujal SRÜs 17 miljonit liitrit veini aastas, kuid Hartwallidel on sootuks suuremad plaanid – viie aasta pärast peaks tootmismaht kerkima 35 mln liitrini. Kümne aasta pärast loodetakse aga kasvada Venemaa turuliidriks ning vallutada turgu mujalgi endises N. Liidus ja Ida-Euroopas. Kaugem eesmärk on luua Ida-Euroopa võimsaim veinibränd, kinnitab Hartwall.

Praegu korjatakse Inkermani veiniväljadel rkatsiteli viinamarju käsitsi ning saak veetakse vana traktori järelhaagises nõukaajal ehitatud tehasehoonesse, kust tammevaadid veerevad tohutusse veinikeldrisse. Juba novembris peaksid aga valmima esimesed 13 meetri kõrgused roostevabast terasest mahutid, millest igaüks neelab 180 000 liitrit veini. Esimese hooga pannakse neid püsti 25.

Inkermani veinitööstuse kaasomanikud on Hartwalli kõrval kohalik investeerimisfirma Horizon Capital ja ärimees Valeri Šamotii. Hartwalli emafirma on Euroopa suurim õlletootja Heineken.

Hetkel kuum