• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangaröövi riskiga pangas raha hoida ei maksa

  Snorase raskused, võimalik pankrot ning omanike vahistamine Suurbritannias tõstatas teravalt küsimuse, kellele oma raha ja vara usaldada. Äripäeva hinnangul on panga või mistahes teise finantsasutuse juhid ja omanikud täpselt samasugune kaalumist vääriv riskifaktor nagu bilanss. Toimetus soovitab, et kui risk on vastuvõetamatu, tuleb oma vara kahtlasesse panka mitte panna või sealt kiiresti minema viia.
  Tõsine signaal. Investeeringu, raha või vara omanikul peab olema laitmatu renomee ja vähemaga rahulduda ei saa. Ega pätile raha ju ei laenaks!? Alles paari nädala eest kirjutasime juhtkirjas, et piltlikult tähendab usalduse puudumine, et omakapital on miinuses, ettevõte on suurtes raskustes ning suure tõenäosusega tabab seda ühel või teisel moel kas pankrot või likvideerimine.
  Tõsi, kitsamalt on riskialtidel raha kahtlases pangas hoides võimalik teenida riigigarantii piires suuremat tulu. Kuid see on küüniline, sest sisuliselt toimub see maksumaksja arvel. Mujal jääb aga nii või naa kogu risk enda kanda. Finantsinspektsioon on otsekohene ja annab mõista, et tavainimestele tavatuid tulusid lubavad kahtlased tegelased on aktiivsemaks muutunud ega saa välistada, et ka Eesti pangandusse proovivad tungida läbipaistmatud skeemid või kummalised investorid.
  Võib väita, et osalus pangas või muus finantsasutuses on lihtsalt investeering ning omanike taust ei peaks mängima mingit rolli. Sellega saab olla osaliselt nõus, kui osalus on marginaalne. Kui aga keegi omab olulist või lausa enamusosalust, ei ole see enam tema eraasi. Vastavat ohtu piltlikustab Snorase juhtum, mille omanikust Vene miljonär Vladimir Antonov langes kahtlustuse järgi iseenda edevuse lõksu ja kasutas panga varasid oma muude huvide rahastamiseks. Täpsemalt kahtlustatakse Antonovit ja väikeaktsionärist pangapresidenti Raimondas Baranauskast suuremahulises varade omastamises ja dokumentide võltsimises.
  Eestis ei ole veel sarnast näidet. Kuid ainuüksi sel aastal on Äripäev kirjutanud mitmest hämarast taustast, kahtlustäratavast tehingust või skeemist. Näiteks suvel selgus, et eestlaste juhitava ja siinse pangandusturu suuruselt viienda tegija Krediidipanga enamusosalus on jupphaaval liikunud hämaratesse offshore-firmadesse. Tõsi, novembri keskel väljus panga aktsionäride ringist Moskva pank ja kaks Küprose firmat ning uueks suuromanikuks sai Šveitsi ettevõttele RLS Finance SA - ettevõte, mis on Eestis seni samuti tundmatu.
  Eelmisel suvel kirjutasime Eesti vanimast Tallinna Äripangast, kelle aktsionäride jälgi ajades selgus, et üle poole panga aktsiate omanikest peidab ennast sisuliselt varifirmade taha. Veerand panga omanikest koondus Suurbritannias Devoni maakonnas ühele aadressile registreeritud firmade taha ja juhtidena näidati samu firmasid. Teine veerand kuulub erinevatele Küprosel, Briti Neitsisaartel ja USAs registreeritud firmadele. Ühegi nn varifirmadele kuuluva ettevõtte osalus ei ületanud 10% piiri ehk olulist osalust, mil finantsinspektsioon peab hindama sellise aktsionäri laitmatut ärialast mainet.
  "Panganduses ei tule karta mitte ainult nõrka laenuportfelli, ebakindlat refinantseerimist või langevaid turge, vaid ka sektorisse trügivaid valgekraelisi kaabakaid," võtab finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler tänase Äripäeva arvamuskülgedel tabavalt teema kokku. Äripäev nõustub.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Reklaamiagentuuride TOPi võitja: eelmise aasta eesmärk oli püsimajäämine
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.