Indrek Kald • 26. september 2012 kell 7:28

Paet arutas Fidži kolleegiga saarlase süüdistust

Välisminister Urmas Paet väljendas eile New Yorgis kohtumisel Fidži välisministri Ratu Inoke Kubuabolaga heameelt, et mullu mais Fidžil kinni peetud Eesti kodaniku Risto Härmati vastastest süüdistustest on loobutud.

"Härmati olukord oli väga keeruline, kuna kohtuistungit lükati korduvalt edasi ning asja sisulise aruteluni ei jõutud," lisas Paet, kes saatis oma Fidži kolleegile mõni kuu tagasi ka kirja, milles palus abi Härmati olukorra lahendamisel.

Fidži võimud süüdistasid saarlast Risto Härmatit riigireetmises süüdistatava kolonel Tevita Uluikakeba Mara põgenemisele kaasa aitamises. Süüdistuse järgi viis Eesti kodanik kolonel Mara oma paadiga Fidžilt Tongale.

Veebilehe Fijilive teatel ütles Fidži kohtunik Mohammed Saneem, et süüdistus on tagasi lükatud kuriteo asjaolude tõendamatuse tõttu. Okeaanias saareriigis elav eestlane väitis, et ei teadnud paati võetud ja naabersaarele viidud isiku tausta.

Meie Maa teatel kinnitas kohtunik esmaspäeval, et kohus ei tõestanud Härmati soovi saada rahalist tasu või muud hüve Fidži opositsioonilise kõrge ohvitseri maalt välja aitamise eest.

Seni koduarestis olnud Härmatile lubas kohus tagastada passi ja seni makstud kautsjoni. "See on meie perele väga hea uudis, loodame teda peatselt jälle kodus näha," rääkis eile Meie Maale Risto ema Maaja Härmat.

Hetkel kuum