3. oktoober 2012 kell 21:00

Rekordkasumid Wall Streetile rõõmu ei too

Eile neli aastat tagasi allkirjastas toonane Ühendriikide president George Bush ajaloo suurima korporatiivpäästepaketi. Kuigi majandus pole riigis veel loodetud kiirusel taastunud, teenivad Wall Streeti pangad taas buumiaja kasumeid.

Teise kvartaliga lõppenud aasta jooksul teenisid kuus suurimat USA panka ühtekokku 63 miljardit dollarit, vahendas Bloomberg. Viimati teeniti samaväärne summa buumiaja tipus 2006. aastal.

Selle 12kuulise perioodi jooksul teenis Bank of America rohkem kasumit kui Walt Disney ja McDonald’s kokku. Citigroup, mis sarnaselt BofA-le sai 45 miljardi eest maksumaksja raha, teenis rohkem kui Caterpillar ja Boeing. Varade poolest USA suurim pank JPMorgan Chase teenis puhaskasumina 17 miljardit dollarit, seda vaatamata 5,8 miljardi dollarilise kauplemiskahjumile.

Ulmelistele kasuminumbritele vaatamata ei naudi Wall Streeti pankurid enda head saatust.

Keskmisele inimesele arusaamatu kasum. Enam kui tosina pangajuhi ja analüütiku sõnul ei piisa miljardidollarilistest kasumitest. Aastakümne madalaim võimendus, kolmandik 2006. aasta omakapitali tootlusest, rangemad kapitalinõuded, allpool raamatupidamisväärtust kauplevad aktsiad, vähenevad boonused, koondamised, Euroopa võlakriis ja nõiajaht pankuritele on nende sõnul kasumirõõmu ära kaotanud.

USA suurima kasumiga pank JPMorgan Chase otsutas sel aastal tänada hea töö eest oma töötajaid, keda on kokku 161 680. Selleks saadeti igale kontoritöötajale USAs, Suurbritannias, Filipiinidel ja Indias kaeraküpsiseid. Kingitused toimetati kohale mais, kaks nädalat pärast seda, kui pank teatas eespool nimetatud kauplemiskahjumist. Küpsised läksid maksma 130 000 dollarit. Selle raha teenis pank teises kvartalis 3,4 minutiga tasa.

“Kui pangad ütlevad, et neil läheb hästi, kuid omakapitali pealt teenitakse liiga vähe, siis see on keskmisele ameeriklasele täiesti mõistetamatu,” ütles Marylandi ülikooli õppejõud Michael Greenberg. “Põhimõte on ikkagi selles, et nad teenivad miljardeid dollareid kasumeid.”

Hetkel kuum