Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Edetabel. Võitja: olen riigi jaoks nagu loll lüpsilehm

  Jõgevamaa parima ettevõtte Wesico Projecti omanik Anti Mölter ütleb, et tippu jõudmise taga on kümme aastat armutut töörabamist ning kui aega tagasi kerida, siis uuesti seda kõike ta enam ei alustaks. “Ettevõtjana tunnen, et olen riigi jaoks nagu loll lüpsilehm,” ütleb Mölter.

  Kunagi elukutselise sõdurina Bosnias ja Kosovos teeninud Mölter asutas oma firma täpselt kümme aastat tagasi.
  Viimase aastaga on firma teinud kolossaalse hüppe, jõudes Jõgevamaa edetabelis 39. kohalt tippu ning kasvatades mitu korda käibe- ja kasuminumbrit. “Mulle see ei ole üllatus, sest ma tean, kes on Jõgevamaa kõige parem firma,” ütleb Mölter enesekindlalt.
  Ta räägib, et on kümme aastat puhkuseta tööd rabanud ja see ongi töö tulemus. “Ausalt öeldes uuesti ma seda asja küll ei alustaks. Ettevõtlusega tegelemine on üldse väga keeruline. Vanemad ettevõtjad on väsinud ja firmad on müügis, noori peale tulemas väga pole. Aga kõik ei saa ju olla IT-mehed, see ilus elu ei pruugi kaua kesta,” räägib ta.
  Edu valem: täisteenus. Wesico grupis on firmasid kokku kümmekond, alates lammutusfirmast Aspen Grupp ja lõpetades transpordifirmaga WP Veod. Töötajaid on ligi paarsada.
  2008–2010 olid Mölteri sõnul keerulised aastad. “Nüüd on teistmoodi. Praegu on grupi eelis see, et kõiki tööprotsesse saavad katta grupi enda firmad: alates lammutusest, projekteerimisest ja lõpetades ehitusega. Meil on endal kogu rasketehnika ja teeme kõiki asju ise. See on selle asja point,” võtab Mölter edu saladuse kokku.
  Möödunud majandusaasta aruandes on ettevõte kirjutanud, et seoses üldehitusturu elavdamisega CO2-kvoodi müügist rahastatavate projektide näol on firma võtnud eesmärgiks osaleda suurematel üldehitusega seotud riigihangetel. Nüüd võib öelda, et plaan on õnnestunud.
  Wesico Project on võitnud hulga riigi- ja ka erasektori hankeid, viimase paari aasta sisse mahub üle paarikümne objekti, alates Stora Enso graanulitehase ehitusest ja lõpetades suurte veemajandusprojektidega. Paljud neist on tehtud konsortsiumina erinevate ettevõtetega.
  “Arco Ehitus oli üks neist, kellega konsortsiumis käisime, kuid see firma otsustas ära surra. Wesico ongi nüüd ühiseid objekte üle võtnud,” ütleb Mölter. Selle aasta lõpuks peaks valmima Eisma sadamahoone Lääne-Virumaal, aasta pärast antakse üle Loksa lasteaia renoveeritud maja.
  Tööd palju, töötajaid napib. Mölteri sõnul tegutseb nende firma üle Eesti. “Et regionaalpoliitika on läbi kukkunud, inimesed maalt ära linna kolinud, on töötajaid väga raske leida. Kõik paremad mehed on ammu Soome või mujale läinud. Firmaga rendime töötajatele kortereid ja teeme kõik, et meil oleks inimesi. Aga ausalt öeldes, ega lõputult ei viitsi lasteaeda ka mängida,” räägib Mölter.
  Praegugi otsib Wesico tööle projektijuhti, kel lisaks kõrgharidusele veemajanduse alal võiks olla ka vähemalt viieaastane töökogemus projektijuhina ja sportlik huvi oma töökohustuste vastu.
  Mölteri sõnul on ettevõttel kaks järgnevat aastat lepingutega kaetud. Kui eelmisel aastal oli käive 14 miljonit eurot, siis sel aastal jääb see alla 20 miljoni euro. “See on meie jaoks ka absoluutne maksimum. Praegu on ikka väga suur tempo taga,” põhjendab Mölter.
  Tulevik on aga ebaselge, sest ELi Ühekuuluvusfondi toetused lõpevad, samuti CO2-kvoodi rahasüstid. Ka pidev hinnatõus on jätnud oma jälje.
  “Suure paugu lõi ettevõtetele mullune eridiisli kadumine. Lisaks sellele tõusis liiva ja killustiku hind, viimane koguni 35%. Elektri hinna tõus on viimane pauk, tõusevad toidukaubad ja muu, ka kütus. Ja kes selle jama kinni maksab? Loomulikult ettevõtja. Ausalt öeldes vaatame ka oma hinnad järgmise paari aasta jooksul üle. On kahju, et Eestist on saanud hinnataseme poolest n-ö Põhjamaa Šveits,” räägib ta.
   
  Mis on mis
  Wesico Project
  Asutatud 2002. aastalAsukoht: Jõgevamaal, Puurmani alevisOmanik Anti MölterTegevusala: Vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitus, reoveepuhastite ehitustööd, kaeve- ja mullatööd.Gruppi kuulub kümmekond tütarettevõtet, näiteks lammutusfirma Aspen Grupp, Kaevutehased OÜ, reoveepuhastite maaletoomise, müügi ja projekteerimisega tegelev Keskkond & Partnerid, Wesico Infra, Wesico Ehitus, WP Veod jne.Töötajaid: Kogu grupis kokku ligi 150 töötajat.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Müüsid just Nvidiat? Siin on kolm tehisintellektiaktsiat, mida asemele osta
Ei saa eitada, et tehnoloogiahiid Nvidia on viimase 18 kuu jooksul olnud paljude investorite lemmikviis tehisintellektihullusega liitumiseks. Muidugi õigustatult – ettevõtte protsessorid moodustavad enamiku AI-platvormide selgroost.
Ei saa eitada, et tehnoloogiahiid Nvidia on viimase 18 kuu jooksul olnud paljude investorite lemmikviis tehisintellektihullusega liitumiseks. Muidugi õigustatult – ettevõtte protsessorid moodustavad enamiku AI-platvormide selgroost.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Soome laskemoonatootja ehitab uue tehase
Soome kaitsetööstusfirma Nammo sõlmis uue tehase ehitamise eellepingu omavalitsustele kuuluva kinnisvaraarendusfirmaga, kirjutas Kauppalehti.
Soome kaitsetööstusfirma Nammo sõlmis uue tehase ehitamise eellepingu omavalitsustele kuuluva kinnisvaraarendusfirmaga, kirjutas Kauppalehti.
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm lahkub ametist
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm on esitanud lahkumisavalduse ja lahkub pärast kolmeaastast ametiaega selle suve lõpus omal soovil ametist, teatas kaitseministeerium.
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm on esitanud lahkumisavalduse ja lahkub pärast kolmeaastast ametiaega selle suve lõpus omal soovil ametist, teatas kaitseministeerium.