10. oktoober 2012 kell 21:00

Edetabel. Võitja: olen riigi jaoks nagu loll lüpsilehm

Jõgevamaa parima ettevõtte Wesico Projecti omanik Anti Mölter ütleb, et tippu jõudmise taga on kümme aastat armutut töörabamist ning kui aega tagasi kerida, siis uuesti seda kõike ta enam ei alustaks. “Ettevõtjana tunnen, et olen riigi jaoks nagu loll lüpsilehm,” ütleb Mölter.

Kunagi elukutselise sõdurina Bosnias ja Kosovos teeninud Mölter asutas oma firma täpselt kümme aastat tagasi.

Viimase aastaga on firma teinud kolossaalse hüppe, jõudes Jõgevamaa edetabelis 39. kohalt tippu ning kasvatades mitu korda käibe- ja kasuminumbrit. “Mulle see ei ole üllatus, sest ma tean, kes on Jõgevamaa kõige parem firma,” ütleb Mölter enesekindlalt.

Ta räägib, et on kümme aastat puhkuseta tööd rabanud ja see ongi töö tulemus. “Ausalt öeldes uuesti ma seda asja küll ei alustaks. Ettevõtlusega tegelemine on üldse väga keeruline. Vanemad ettevõtjad on väsinud ja firmad on müügis, noori peale tulemas väga pole. Aga kõik ei saa ju olla IT-mehed, see ilus elu ei pruugi kaua kesta,” räägib ta.

Edu valem: täisteenus. Wesico grupis on firmasid kokku kümmekond, alates lammutusfirmast Aspen Grupp ja lõpetades transpordifirmaga WP Veod. Töötajaid on ligi paarsada.

2008–2010 olid Mölteri sõnul keerulised aastad. “Nüüd on teistmoodi. Praegu on grupi eelis see, et kõiki tööprotsesse saavad katta grupi enda firmad: alates lammutusest, projekteerimisest ja lõpetades ehitusega. Meil on endal kogu rasketehnika ja teeme kõiki asju ise. See on selle asja point,” võtab Mölter edu saladuse kokku.

Möödunud majandusaasta aruandes on ettevõte kirjutanud, et seoses üldehitusturu elavdamisega CO2-kvoodi müügist rahastatavate projektide näol on firma võtnud eesmärgiks osaleda suurematel üldehitusega seotud riigihangetel. Nüüd võib öelda, et plaan on õnnestunud.

Wesico Project on võitnud hulga riigi- ja ka erasektori hankeid, viimase paari aasta sisse mahub üle paarikümne objekti, alates Stora Enso graanulitehase ehitusest ja lõpetades suurte veemajandusprojektidega. Paljud neist on tehtud konsortsiumina erinevate ettevõtetega.

“Arco Ehitus oli üks neist, kellega konsortsiumis käisime, kuid see firma otsustas ära surra. Wesico ongi nüüd ühiseid objekte üle võtnud,” ütleb Mölter. Selle aasta lõpuks peaks valmima Eisma sadamahoone Lääne-Virumaal, aasta pärast antakse üle Loksa lasteaia renoveeritud maja.

Tööd palju, töötajaid napib. Mölteri sõnul tegutseb nende firma üle Eesti. “Et regionaalpoliitika on läbi kukkunud, inimesed maalt ära linna kolinud, on töötajaid väga raske leida. Kõik paremad mehed on ammu Soome või mujale läinud. Firmaga rendime töötajatele kortereid ja teeme kõik, et meil oleks inimesi. Aga ausalt öeldes, ega lõputult ei viitsi lasteaeda ka mängida,” räägib Mölter.

Praegugi otsib Wesico tööle projektijuhti, kel lisaks kõrgharidusele veemajanduse alal võiks olla ka vähemalt viieaastane töökogemus projektijuhina ja sportlik huvi oma töökohustuste vastu.

Mölteri sõnul on ettevõttel kaks järgnevat aastat lepingutega kaetud. Kui eelmisel aastal oli käive 14 miljonit eurot, siis sel aastal jääb see alla 20 miljoni euro. “See on meie jaoks ka absoluutne maksimum. Praegu on ikka väga suur tempo taga,” põhjendab Mölter.

Tulevik on aga ebaselge, sest ELi Ühekuuluvusfondi toetused lõpevad, samuti CO2-kvoodi rahasüstid. Ka pidev hinnatõus on jätnud oma jälje.

“Suure paugu lõi ettevõtetele mullune eridiisli kadumine. Lisaks sellele tõusis liiva ja killustiku hind, viimane koguni 35%. Elektri hinna tõus on viimane pauk, tõusevad toidukaubad ja muu, ka kütus. Ja kes selle jama kinni maksab? Loomulikult ettevõtja. Ausalt öeldes vaatame ka oma hinnad järgmise paari aasta jooksul üle. On kahju, et Eestist on saanud hinnataseme poolest n-ö Põhjamaa Šveits,” räägib ta.

 

Mis on mis

Wesico Project

Asutatud 2002. aastalAsukoht: Jõgevamaal, Puurmani alevisOmanik Anti MölterTegevusala: Vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitus, reoveepuhastite ehitustööd, kaeve- ja mullatööd.Gruppi kuulub kümmekond tütarettevõtet, näiteks lammutusfirma Aspen Grupp, Kaevutehased OÜ, reoveepuhastite maaletoomise, müügi ja projekteerimisega tegelev Keskkond & Partnerid, Wesico Infra, Wesico Ehitus, WP Veod jne.Töötajaid: Kogu grupis kokku ligi 150 töötajat.

Hetkel kuum