17. oktoober 2012 kell 21:00

Arco juhivahetus võib panna börsireegleid muutma

Rävala kinnistuasjas süüdi mõistetud ja advokaadipaberitest loobunud Tarmo Silla valimine Arco Vara juhiks ärritas eile tugevalt nii finantsinspektsiooni kui ka Tallinna börsi esindajaid.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessleri hinnangul on Tarmo Silla valimine Arco Vara juhatusse häbi ja mainerisk Eesti väärtpaberiturul ega käi kokku eetilise arusaamaga börsiettevõtte juhile esitatavatest nõuetest.

“See oli väga suur üllatus, et Arco Vara hakkab juhtima süüdimõistetud advokaat,” lausus Kessler.  Inspektsiooni esindaja sõnul on Sild kurjategija, kes mõisteti paar aastat tagasi süüdi pistise vahendamise eest. “See on üsna räige usaldusevastane kuritegu ja seda fakti ei saa Arco Vara ega meie eirata.”

Sama meelt oli ka NASDAQ OMX Balti turujärelevalve juht Janno Saar, kelle hinnangul kahjustab Tarmo Silla nimetamine Arco Vara juhatuse esimeheks meie börsi usaldusväärsust ning sunnib täiendama börsi reeglistikku.

“Meie arvates ei tule kohaliku väärtpaberituru usaldusväärsusele kasuks, kui börsiettevõtte juhiks määratakse vara ja usalduse vastase kuriteo eest süüdi mõistetud inimene. Kuigi börsi reglement ja hea ühingujuhtimise tava ei sea piiranguid ettevõtte juhi sobivusele, oleme turukorraldajana eeldanud, et börsiettevõtete nõukogud ja omanikud peavad turu läbipaistvust ja usaldusväärsust piisavalt oluliseks, et kuritegudes süüdi mõistetud inimesi avalike ettevõtete juhtideks ei vali,” ütles Saar.

Laitmatu reputatsiooni nõuet esialgu veel pole. Turujärelevalve juhi sõnul pole üldine ühingujuhtimise tava jõudnud järelikult Eesti ettevõtluses vajalikule tasemele ning seetõttu tuleks selgesõnalised piirangud lisada ka börsi reeglitesse. Praegu kehtib laitmatu reputatsiooni nõue investeerimis­ühingute, pankade ja börsi juhtidele.

Kessleri sõnulö ei usu ta, et pensionifondid, kes Arco Varas osalevad, toetaksid aktiivselt seda, et börsiettevõttel on pehmelt öeldes kummalise mainega juht. Kessler vihjas seda öeldes LHV Pangale, mis investeeris selle aasta suvel veidi üle poole miljoni euro Arco Vara aktsiatesse, ostes ühtlasi väärtpabereid ka kinnisvarafirma suuromanikelt Hillar-Peeter Luitsalult ja Richard Tomingaselt.

Toonane aktsiaost pluss LHV Pangale antud kaks kohta kinnisvarafirma nõukogus (Rain Lõhmus, Arvo Nõges) süstisid investoritesse sellist kindlust, et Arco Vara aktsia tõusis pooleteise kuuga kahelt eurolt nelja euro lähedale.

Samas aga sellele järgnenud mitme suuromaniku aktsiamüük ja taas nõrgad kvartalitulemused on lasknud aktsiast õhu taas välja ning eile hommikul vajus aktsia mingiks ajaks vaid 1,8 eurole ehk viimase neljakümne kolme kuu madalaima tasemeni.

Kawe Kapitali fondijuht Kristjan Hänni ütles Arco Vara juhi vahetamise kohta, et firma võib varasid alla hinnata. “Sellise käigu järel oleks ootuspärane näha neljanda kvartali majandustulemustes märkimisväärset varade allahindamist. Siis on näha, kas seda on rohkem või vähem kui omakapital ja mida aktsionärid edasi ette võiksid võtta,” ütles Hänni ning lisas, et nemad ise ei ole juba aastaid Arcosse investeerinud.

Luitsalu: Arco Varast peab saama dividendimaksja

Arco Vara nõukogu liikme ja suurima aktsiaomaniku Hillar Peeter Luitsalu sõnul ootab börsifirma uuelt juhilt Tarmo Sillalt ettevõtte viimist taas kasumisse ja et sellest saaks aktsionäridele head dividenditulu toov ettevõte, kirjutas E24.ee.“Iga inimene, kes on suure pinge all üle nelja aasta rabanud, jookseb mingil hetkel n-ö kinni. Kinnistuvad stereotüübid jms. Lisaks muidugi jätkuvalt kehvad­ majandustule­mused,” vas­tas­­ Luitsalu kü­­si­musele,­ miks oli vaja Lembit Tam­pe­re juhi kohalt välja vahetada. Viimati mak­sis firma dividendi vahetult pärast börsile­ tulekut 2007. aasta majandustulemuste eest 37,2 miljonit krooni (2,38 miljonit eurot).Luitsalule kuuluv HM Investeeringud on tänavu müünud 128 000 Arco aktsiat ja vähenda­nud osaluse firmas 19,13%-ni.

Hetkel kuum