Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arco juhivahetus võib panna börsireegleid muutma

  Rävala kinnistuasjas süüdi mõistetud ja advokaadipaberitest loobunud Tarmo Silla valimine Arco Vara juhiks ärritas eile tugevalt nii finantsinspektsiooni kui ka Tallinna börsi esindajaid.

  Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessleri hinnangul on Tarmo Silla valimine Arco Vara juhatusse häbi ja mainerisk Eesti väärtpaberiturul ega käi kokku eetilise arusaamaga börsiettevõtte juhile esitatavatest nõuetest.
  “See oli väga suur üllatus, et Arco Vara hakkab juhtima süüdimõistetud advokaat,” lausus Kessler.  Inspektsiooni esindaja sõnul on Sild kurjategija, kes mõisteti paar aastat tagasi süüdi pistise vahendamise eest. “See on üsna räige usaldusevastane kuritegu ja seda fakti ei saa Arco Vara ega meie eirata.”
  Sama meelt oli ka NASDAQ OMX Balti turujärelevalve juht Janno Saar, kelle hinnangul kahjustab Tarmo Silla nimetamine Arco Vara juhatuse esimeheks meie börsi usaldusväärsust ning sunnib täiendama börsi reeglistikku.
  “Meie arvates ei tule kohaliku väärtpaberituru usaldusväärsusele kasuks, kui börsiettevõtte juhiks määratakse vara ja usalduse vastase kuriteo eest süüdi mõistetud inimene. Kuigi börsi reglement ja hea ühingujuhtimise tava ei sea piiranguid ettevõtte juhi sobivusele, oleme turukorraldajana eeldanud, et börsiettevõtete nõukogud ja omanikud peavad turu läbipaistvust ja usaldusväärsust piisavalt oluliseks, et kuritegudes süüdi mõistetud inimesi avalike ettevõtete juhtideks ei vali,” ütles Saar.
  Laitmatu reputatsiooni nõuet esialgu veel pole. Turujärelevalve juhi sõnul pole üldine ühingujuhtimise tava jõudnud järelikult Eesti ettevõtluses vajalikule tasemele ning seetõttu tuleks selgesõnalised piirangud lisada ka börsi reeglitesse. Praegu kehtib laitmatu reputatsiooni nõue investeerimis­ühingute, pankade ja börsi juhtidele.
  Kessleri sõnulö ei usu ta, et pensionifondid, kes Arco Varas osalevad, toetaksid aktiivselt seda, et börsiettevõttel on pehmelt öeldes kummalise mainega juht. Kessler vihjas seda öeldes LHV Pangale, mis investeeris selle aasta suvel veidi üle poole miljoni euro Arco Vara aktsiatesse, ostes ühtlasi väärtpabereid ka kinnisvarafirma suuromanikelt Hillar-Peeter Luitsalult ja Richard Tomingaselt.
  Toonane aktsiaost pluss LHV Pangale antud kaks kohta kinnisvarafirma nõukogus (Rain Lõhmus, Arvo Nõges) süstisid investoritesse sellist kindlust, et Arco Vara aktsia tõusis pooleteise kuuga kahelt eurolt nelja euro lähedale.
  Samas aga sellele järgnenud mitme suuromaniku aktsiamüük ja taas nõrgad kvartalitulemused on lasknud aktsiast õhu taas välja ning eile hommikul vajus aktsia mingiks ajaks vaid 1,8 eurole ehk viimase neljakümne kolme kuu madalaima tasemeni.
  Kawe Kapitali fondijuht Kristjan Hänni ütles Arco Vara juhi vahetamise kohta, et firma võib varasid alla hinnata. “Sellise käigu järel oleks ootuspärane näha neljanda kvartali majandustulemustes märkimisväärset varade allahindamist. Siis on näha, kas seda on rohkem või vähem kui omakapital ja mida aktsionärid edasi ette võiksid võtta,” ütles Hänni ning lisas, et nemad ise ei ole juba aastaid Arcosse investeerinud.
  Luitsalu: Arco Varast peab saama dividendimaksja
  Arco Vara nõukogu liikme ja suurima aktsiaomaniku Hillar Peeter Luitsalu sõnul ootab börsifirma uuelt juhilt Tarmo Sillalt ettevõtte viimist taas kasumisse ja et sellest saaks aktsionäridele head dividenditulu toov ettevõte, kirjutas E24.ee.“Iga inimene, kes on suure pinge all üle nelja aasta rabanud, jookseb mingil hetkel n-ö kinni. Kinnistuvad stereotüübid jms. Lisaks muidugi jätkuvalt kehvad­ majandustule­mused,” vas­tas­­ Luitsalu kü­­si­musele,­ miks oli vaja Lembit Tam­pe­re juhi kohalt välja vahetada. Viimati mak­sis firma dividendi vahetult pärast börsile­ tulekut 2007. aasta majandustulemuste eest 37,2 miljonit krooni (2,38 miljonit eurot).Luitsalule kuuluv HM Investeeringud on tänavu müünud 128 000 Arco aktsiat ja vähenda­nud osaluse firmas 19,13%-ni.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Jaapani jeen langes dollari suhtes kriitiliselt madalale tasemele
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Parim noor juht: juhtimises on nagu spordis, hea kultuuriga meeskonnad on edukamad
Estanc AS kuulutati Eesti tööandja brändikonkursi „Unistuste tööandja 2024“ võitjaks, ettevõte on tuntust kogunud just oma paindliku ja inimkeskse juhtimise poolest.
Estanc AS kuulutati Eesti tööandja brändikonkursi „Unistuste tööandja 2024“ võitjaks, ettevõte on tuntust kogunud just oma paindliku ja inimkeskse juhtimise poolest.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Riigikohus: Raul Eamets rikkus toimingupiirangut
Riigikohus selgitas tänases otsuses, et kuigi Tartu Ülikooli endine dekaan Raul Eamets ei saanud tegu toime pannes aru selle keelatusest, ei välista see tema vastutust.
Riigikohus selgitas tänases otsuses, et kuigi Tartu Ülikooli endine dekaan Raul Eamets ei saanud tegu toime pannes aru selle keelatusest, ei välista see tema vastutust.
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.