18. oktoober 2012 kell 21:00

Nokiat ei saa veel maha kanda

Ehkki Nokia teenis eile juba kuuenda järjestikuse kvartalikahjumi ning ta kontol olev raha jätkas kiiret põlemist, olid investorite silmad suunatud tulevikku ning rõõmustasid suure osa päevast selle üle, et erakorralisi restruktureerimiskulusid arvestamata suutis mobiiltelefonide tootja näidata tegevuskasumit.

Soome üks tuntumaid erainvestoreid Erkki Sinkko ütles Kauppalehtile, et Nokia kolmanda kvartali tulemus üllatas positiivselt ning kõige mustem stsenaarium jäid realiseerumata.

“Sain positiivse pildi Nokia tulemuste paranemisest ning see on üsna suur kergendus. Tegevuskasum on liikumas õiges suunas,” oli Sinkko esimene kommentaar tulemustele. Samas märkis pikaajaline investor, et mitte mingil juhul pole tulemus veel rahuldust pakkuv.

Kella ühe ajal keskpäeval avaldatud tulemuste peale viskas Nokia üles esmajoones kümnendiku, 2,424 euroni, kuid õhtupoole eufooria rauges ja aktsia vajus koguni kergesse miinusesse.

Erakorralisi kulusid arvestama (non-IFRS) näitas Nokia kolmandas kvartalis 78 miljoni eurost tegevuskasumit. Arvestades aga kõiki kulusid ulatus kunagise Soome majanduse lipulaeva kvartalikahjum 969 miljoni euroni (analüütikud ootasid uudisteagentuuri Bloomberg andmeil Nokiale 385 miljoni euro suurust kahjuminumbrit).

Suur korrigeeritud tegevuskasumi ja puhaskasumi vahe tuli sellest, et viimases kvartalis näitas Nokia taas 654 miljoni euro eest nn erakorralisi kulusid, millest suurim oli seotud seadmete ja teenuste üksuse restruktureerimisega (454 miljonit eurot). “Jätkuv reorganiseerimine rõhub Nokia tulemusi, kuna koondamine on väga kallis nii Soomes kui ka mujal,” sõnas Sinkko. Investori sõnul peaks koondamisega saama ühele poole võimalikult kiiresti, sest see nõrgestab Nokia kaubamärki.

Juuni keskel teatas Nokia, et koondab järgmise aasta lõpuks 10 000 inimest ning selle raames paneb kinni ka Salos asuva telefonide tootmise üksuse.

Siiski ulatus Nokia müük viimases kvartalis 7,2 miljardini euroni (19% vähem kui aasta eest), samas kui analüütikud ootasid vaid 7,0 miljardi euro suurust käibenumbrit. “Nagu me ootasime, oli seadmete ja teenuste üksuse jaoks kolmas kvartal raske, samas me oleme rahul, et suutsime korrigeeritud tegevustulemiga jõuda tegevuskasumisse,” märkis vahearuandes ettevõtte juht Stephen Elop. Elopi sõnul oli kvartal raske, kuna nutiseadmete äris toimus liikumine uue seeria Lumia mobiiltelefonide peale.

Lumia-sari alla ootuste. Kolmandas kvartalis suutis Nokia müüa 6,3 miljonit nutitelefoni, millest vaid 2,9 miljonit olid Lumia seeriast. Kvartal varem turustati aga 4 miljonit Lumia telefoni.

Nokia loodab paari nädala jooksul USAs ja Euroopas poelettidele tulevate uute ning Windowsi operatsioonisüsteemil põhinevate Lumia 920 ja 820 seeria telefonidega müüki loomulikult suurendada. Seda märkis firma ka aruandes, öeldes, et loodab neljandas kvartalis mobiiltelefonide üksuse kahjumlikkust vähendada. Kui kolmandas kvartalis ulatus üksuse kahjum 9,1%ni, siis neljandas peaks kahjumlikkus jääma 6% ümber (+/- 4 protsendipunkti).

Nn tavaliste mobiiltelefonide müük kasvas 77 miljoni ühikuni ning Nokia rõõmustas aruandes, et suutis uusi puutetundlikke Asha mudeleid müüa 6,5 miljonit. Sellega ületas Nokia veidi ka analüütikute prognoose, kes ennustasid kvartalis keskmiselt 74,6 miljoni telefoni müüki.

“Turu ülevad ootused neljanda kvartali suhtes eitavad reaalsust. Uued tooted tulevad poole kvartali pealt väga konkurentsitihedale ja ummistunud turule,” oli Nokia väljavaadete suhtes  aga pessimistlik CCS Insight analüütik Geoff Blaber, raporteeris Yle uudistekanal.

Nokia vabade vahendite positsioon langes kolmandas kvartalis 4,2 miljardilt 3,6 miljardile eurole.  Varasemalt on reitinguagentuur S&P prognoosinud, et aasta lõpuks on Nokial likviidseid vahendeid juba alla kolme miljardi euro ning enamus analüütikuid arvab, et Nokia lõpetab järgmisest aastast dividendimaksed.

Kõik kolm reitinguagentuuri on Nokia võlakirjad tituleerinud rämpsvõlakirjadeks.

Võlakirjade hinnad eile Nokia tulemuste peale samas väga ei reageerinud. Nii pakub 2019. aasta veebruaris aeguv väärtpaber praegu 7,3–7,5% aastatootlust.

Hetkel kuum