Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokiat ei saa veel maha kanda

  Ehkki Nokia teenis eile juba kuuenda järjestikuse kvartalikahjumi ning ta kontol olev raha jätkas kiiret põlemist, olid investorite silmad suunatud tulevikku ning rõõmustasid suure osa päevast selle üle, et erakorralisi restruktureerimiskulusid arvestamata suutis mobiiltelefonide tootja näidata tegevuskasumit.

  Soome üks tuntumaid erainvestoreid Erkki Sinkko ütles Kauppalehtile, et Nokia kolmanda kvartali tulemus üllatas positiivselt ning kõige mustem stsenaarium jäid realiseerumata.
  “Sain positiivse pildi Nokia tulemuste paranemisest ning see on üsna suur kergendus. Tegevuskasum on liikumas õiges suunas,” oli Sinkko esimene kommentaar tulemustele. Samas märkis pikaajaline investor, et mitte mingil juhul pole tulemus veel rahuldust pakkuv.
  Kella ühe ajal keskpäeval avaldatud tulemuste peale viskas Nokia üles esmajoones kümnendiku, 2,424 euroni, kuid õhtupoole eufooria rauges ja aktsia vajus koguni kergesse miinusesse.
  Erakorralisi kulusid arvestama (non-IFRS) näitas Nokia kolmandas kvartalis 78 miljoni eurost tegevuskasumit. Arvestades aga kõiki kulusid ulatus kunagise Soome majanduse lipulaeva kvartalikahjum 969 miljoni euroni (analüütikud ootasid uudisteagentuuri Bloomberg andmeil Nokiale 385 miljoni euro suurust kahjuminumbrit).
  Suur korrigeeritud tegevuskasumi ja puhaskasumi vahe tuli sellest, et viimases kvartalis näitas Nokia taas 654 miljoni euro eest nn erakorralisi kulusid, millest suurim oli seotud seadmete ja teenuste üksuse restruktureerimisega (454 miljonit eurot). “Jätkuv reorganiseerimine rõhub Nokia tulemusi, kuna koondamine on väga kallis nii Soomes kui ka mujal,” sõnas Sinkko. Investori sõnul peaks koondamisega saama ühele poole võimalikult kiiresti, sest see nõrgestab Nokia kaubamärki.
  Juuni keskel teatas Nokia, et koondab järgmise aasta lõpuks 10 000 inimest ning selle raames paneb kinni ka Salos asuva telefonide tootmise üksuse.
  Siiski ulatus Nokia müük viimases kvartalis 7,2 miljardini euroni (19% vähem kui aasta eest), samas kui analüütikud ootasid vaid 7,0 miljardi euro suurust käibenumbrit. “Nagu me ootasime, oli seadmete ja teenuste üksuse jaoks kolmas kvartal raske, samas me oleme rahul, et suutsime korrigeeritud tegevustulemiga jõuda tegevuskasumisse,” märkis vahearuandes ettevõtte juht Stephen Elop. Elopi sõnul oli kvartal raske, kuna nutiseadmete äris toimus liikumine uue seeria Lumia mobiiltelefonide peale.
  Lumia-sari alla ootuste. Kolmandas kvartalis suutis Nokia müüa 6,3 miljonit nutitelefoni, millest vaid 2,9 miljonit olid Lumia seeriast. Kvartal varem turustati aga 4 miljonit Lumia telefoni.
  Nokia loodab paari nädala jooksul USAs ja Euroopas poelettidele tulevate uute ning Windowsi operatsioonisüsteemil põhinevate Lumia 920 ja 820 seeria telefonidega müüki loomulikult suurendada. Seda märkis firma ka aruandes, öeldes, et loodab neljandas kvartalis mobiiltelefonide üksuse kahjumlikkust vähendada. Kui kolmandas kvartalis ulatus üksuse kahjum 9,1%ni, siis neljandas peaks kahjumlikkus jääma 6% ümber (+/- 4 protsendipunkti).
  Nn tavaliste mobiiltelefonide müük kasvas 77 miljoni ühikuni ning Nokia rõõmustas aruandes, et suutis uusi puutetundlikke Asha mudeleid müüa 6,5 miljonit. Sellega ületas Nokia veidi ka analüütikute prognoose, kes ennustasid kvartalis keskmiselt 74,6 miljoni telefoni müüki.
  “Turu ülevad ootused neljanda kvartali suhtes eitavad reaalsust. Uued tooted tulevad poole kvartali pealt väga konkurentsitihedale ja ummistunud turule,” oli Nokia väljavaadete suhtes  aga pessimistlik CCS Insight analüütik Geoff Blaber, raporteeris Yle uudistekanal.
  Nokia vabade vahendite positsioon langes kolmandas kvartalis 4,2 miljardilt 3,6 miljardile eurole.  Varasemalt on reitinguagentuur S&P prognoosinud, et aasta lõpuks on Nokial likviidseid vahendeid juba alla kolme miljardi euro ning enamus analüütikuid arvab, et Nokia lõpetab järgmisest aastast dividendimaksed.
  Kõik kolm reitinguagentuuri on Nokia võlakirjad tituleerinud rämpsvõlakirjadeks.
  Võlakirjade hinnad eile Nokia tulemuste peale samas väga ei reageerinud. Nii pakub 2019. aasta veebruaris aeguv väärtpaber praegu 7,3–7,5% aastatootlust.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.