Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tarmo Silla Porsched ja börsifirmad

    Täna on esimene tööpäev Arco Vara uuel juhil Tarmo Sillal, kelle ametisse valimist on saatnud suur kära. Asjaolu, et endine advokaat Sild on kriminaalkorras karistatud, sundis eelmisel nädalal  finantsinspektsiooni juhti sõna võtma ja otsust laitma.

    “Õigusteaduse aegadest mäletan, et seda probleemi nimetatakse stigmatiseerimiseks, mis on üks puhtalt emotsionaalne nähtus. Sellele vastandub ratsionaalne käitumine,” ütleb Tarmo Sild ise, kes kogu eelmise nädala meediast kõrvale hoidis. “Huvitava kokkusattumusena olen ma ainus kurjategijana defineeritud isik, kes samal ajal on riigikohtu välja antud karistusseadustiku kommenteeritud väljaande kaasautor. Võib-olla emotsionaalse käsitluse järgi peaks nüüd raamatuid põletama,” vastab ta tekkinud kärale.
    “Ta sobib Arco Vara juhiks küll. Ta on järjepidev ja kindlasti saab Arco Vara juhtimisega hakkama,” leiab Sillast rääkides Aivo Pärn, kes pidi kriminaalasja põhjustanud Rävala 8 kinnistu omal ajal ostma.
    Sillaga kunagi ühist äri ajanud Oleg Ossinovski on veendunud, et karistus ei sega Silla asjaajamisi kuidagi, sest tegemist on targa, võimeka ja andeka mehega. Ossinovski oli Silla äripartner Skinest Rail Balkan ASis. Kuigi nende ärist midagi välja ei tulnud, räägib ta Sillast ainult head. “Kriminaalkaristus ei näita Eestis inimese tegelikku süüd. Kõik korralikud inimesed saavad sellest aru,” märgib Ossinovski.
    Usin töömesilane. Üllar Talviste, Silla kolleeg ning kaitsja Rävala maja kohtuasjas, ütleb, et Sild talub stressi hästi. “Omal ajal tegeles ta meie büroos edukalt nii Eesti Raudtee müügiga kui ka näiteks Tallinna Vee IPOga, projektid nõudsid just tööalast vastupidavust ja suutlikkust, sh nn öötööd. Kindlasti on tal ka puudusi, nagu igal inimesel, näiteks mõnikord liigne rutakus,” lausub Talviste.
    “Seaduslike valikute kahtluse alla panemine pole õige,” ütleb Talviste kriminaalkaristusest rääkides. “Kindlasti ei kaunista see juhtum tema CVd, kuid kuivõrd seadusest ei tulene otsest piirangut, siis liigne tähelepanu sellele asjaolule pole põhjendatud.”
    Risti vastupidist arvamust väljendas eelmisel nädalal finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler. Tema leidis, et kriminaalkorras karistatud inimese valimine börsifirma juhatuse liikmeks ei käi kokku eetilise arusaamaga avaliku ettevõtte juhile esitatavatest nõuetest ja börsireglement tuleb selles osas ümber vaadata.
    Alates börsiteate väljasaatmisest eelmisel nädalal on Sild hoidunud kontaktidest avalikkusega. Kui Äripäeval õnnestub temaga reedel lõpuks ühendust saada, põhjendab ta nädalast varjusolekut tohutult kiire töögraafikuga. Ta nõustub küsimustele vastama kirjalikult ja ohverdama paar minutit tööpäevast, et pildile tulla.
    Kohtumiskohaks määrab ta Paldiski maanteel asuva Porchede teeninduse. “Ta on positiivne ja sõbralik inimene. Hull Porche fänn, kes käib ka Open Trackidel sõitmas, Porche kokkutulekutel ning näitustel,” kirjeldab Silda seda teenindust pidava Carmus OÜ juhatuse liige Rainer Karupoeg.
    “Vaadake, kui mõnus siin on,” ütleb saabudes Sild. Ta on kohale vuranud, aga mitte Porche, vaid valge Audi Q7ga –Porsche on talvehoius.
    Kontor täis mudeleid. Sild on rõõmsa olemisega ja viksilt riides. Paari kohtumisminuti jooksul jõuame rääkida ainult Porchedest. Esimese valget värvi isendi ostis ta 2005. aastal – siis, kui oli Tallinna Vee börsile viinud. Kunagi hiljem tellis ta Saksamaalt rohelise Porche. Sealt sai Sild ka ühe väärtuslikuma masina, millega osales vormel 1 rajal toimunud võistlustel.
    Sild meenutab õhinal, kuidas ta tookord pärast võistlust, tunked seljas, sõi ja tulemusi kuulas. “Ja siis tuli, et III koht “goes to Estland”. Mul oli suu kartuliputru täis, pidin ette ronima ja sain suure Porsche karika. See oli lahe, see on mul kontoris. Mul on üldse kontor mudelautosid täis,” jutustab ta. Seejärel tormab minema ning lubab öösel pärast tööülesannete täitmist küsimusele e-kirjaga vastata.
    Üks n-ö auhind on Sillal veel – Väike-Maarja Gümnaasiumi lõpetas ta kuldmedaliga. Sild meenutab, et see ei tulnud kergelt, sest tal oli väga nõudlik matemaatikaõpetaja Maimu Kalvet. Kuid just seal õpitu teenib teda tänaseni, leiab ta.
    “Helge mõistus oli tal küll. Ta oli klassi hing, väga äge kuju ja õudselt positiivne,” iseloomustab Silda klassivend Janek, kelle sõnul oli juba siis näha, et Tarmost n-ö saab midagi. Lisaks õppeedukusele paistis koolis silma ka Silla ettevõtlikkus: klassivend Martini sõnul olid nad Tarmoga konkurendid puhveti pidamises.
    Kuigi koolikaaslaste sõnul tundus loomulik, et Sild läheb just juurat õppima, ütleb Sild ise, et valis eriala kulli ja kirja visates. “Juura on mind elus väga palju aidanud ja õpetanud ning minu kolleegid on fantastilised,” ütleb Sild nüüd.
    Üks Sillaga koos tudeerinu mäletab, et Sild paistis Tartus silma oma riietumisstiiliga: tavaliste “kampsunite” kõrval oli tema alati riides kui diplomaat. Aastatel 1995–1996 oli ta üliõpilaskonna esimees. “Tarmo Sild oli üliõpilasesindaja, kes pidas kinni oma sõnast ja kokkulepetest, oli julge oma väljaütlemistes ning samas kompromissivõimeline,” meenutab Martin Hallik, praegune Tartu Ülikooli õppeprorektor ja tollal üliõpilasesinduses Silla kolleeg.
    Silla esimene erialane töökoht oli Advokaadibüroos HETA. Büroo tollane juhatuse esimees Kaido Pihlakas jääb Silda iseloomustades napisõnaliseks, leides, et tal ei sobi sel teemal sõna võtta. “Aga ta oli kahtlemata nutikas noorhärra,” märgib ta.
    Lai ampluaa. Silla hilisem tegevus ulatub õigusest kalatööstuseni. Sild ütleb ise, et tema soov on luua süsteeme, mis pakuvad kaupu või teenuseid tuhandetele, veel parem sadadele tuhandetele inimestele. Ja mõistagi seda, mille järele on nõudlus. “Esimesest noorusest sobib selle näiteks ookeanikalandus, viimase aja töödest 6–18kuulised tarbimislaenud, mida on antud kokku  üle 7 miljoni euro, ja muud finantsteenused Moldovas,” loetleb Sild. “Ma ei ole üksi toimetaja, toetun oma partneritele ja tänan neid,” lisab ta.
    Silla partnerid temast rääkida ei taha. “Kirjutage aga terviseks,” lausub Villu Reiljan, kui talle Silla asjus helistame, ning viskab toru hargile. “Mina ei kommenteeri mitte midagi,” vastab ka Allar Niinepuu, Silla partner Moldava äris.
    Sama ettevõtte nõukogu liige Tiit Vapper lausub, pettumusnoot hääles, et ta ei teadnud, et hakkab kuuluma Tarmoga “samasse komplekti”. “Ma ei soovi põhimõtteliselt mitte kunagi ühegi isikuga, kes on kriminaalkorras karistatud, tööalastes suhetes olla,” lausub Vapper, lisades, et Sild sattus Moldova ettevõtmisse tänu Üllar Talvistele, kes ei tahtnud “ise seal asju mingitel põhjustel ajada”.
    Seega, kuigi Silda iseloomustatakse terase ja võimeka isikuna, lasub tema kohal kriminaalkaristuse vari. Kohtuprotsessi ajal Silda tundnud inimesed teavad, et ta elas seda raskelt üle ning pidas toimunut täielikuks ebaõigluseks.
    Selle varju saatel – ja kiuste – astub Tarmo Sild nüüd juhtima Arco Vara. Küsimusele, mis on kolm esimest asja, mis ta plaanib ära teha, jätab Sild e-kirjas vastamata. “Kõigepealt informeerin sellest nõukogu, oma töötajaid ning seejärel börsiteate vormis avalikkust,” vastab ta.
    Juhiks Tooli teadmataArco Vara nõukogus aktsionär Toomas Tooli esindav vandeadvokaat Aivar Pilv ei ole rahul, kuidas toimus ettevõtte uue juhi valimine, ning leiab, et börsifirmat ei saa juhtida kriminaalkorras karistatud inimene – olenemata, kes see isik on. “Arco Vara serveerib seda (Silla valimist – toim) kui nõukogu täiskoosseisu üksmeelset ja laiapõhjalist otsust. Minu teada osales sellel nõukogu istungil aga neli liiget seitsmest,” rääkis Pilv. “Ettevõttele nii olulise küsimuse arutamine ja otsustamine ei olnud korraldatud niimoodi, et minul kui nõukogu liikmel oleks olnud võimalik saada piisaval määral informatsiooni oma otsuse kujundamiseks.” Pilv selgitas, et tema  ei osalenud nõukogu koosolekul, kus ettevõttele juhti valiti, kuna pidi  seoses tööga mujal olema. “Selgitasin, et minu osalemine või mitte osalemine ei ole kindlasti takistuseks otsuse tegemisel ja ma olen valmis avaldama seisukoha esitatud kandidaatide kohta, kui eelnevalt on võimalik saada piisavalt infot kandideerivate isikute, nende isikuandemete, nägemuse, töötasustamise tingimuste kohta jms.” Vaatamata sellele ei saanud Pilv enda sõnul mingit infot. Ka ei saanud ta erinevalt teistest nõukogu liikmetest kandidaadiga kohtuda, kuna tema pakutud aegadele nõukogu ei reageerinud. “See ei ole kindlasti Tarmo Silla süü, vaid see on nõukogu töö korraldamatus või väga erinev arusaam elementaarsest töökorraldusest,” lisas ta. Pilv ütles, et Villu Reiljani kaitsjana Rävala puiestee kohtuasjas ei ole ta kohtuotsusega nõus ega rahul, aga seda tuleb aktsepteerida. “Peame lähtuma sellest, mis on õiguslik reaalsus, ning minu arvates ei saa börsiettevõtte eesotsas olla isik, kes on kriminaalkorras karistatud. Sõltumata sellest, kas see on Tarmo Sild või keegi teine,” ütles Pilv.Sild ise ütles, et Arco Vara juhiks valisid ta kontrollivad aktsionärid, kes on kõik nõukogus esindatud, ning tema arvates on see märkimisväärne tulemus. Kuigi kõik nõukogu liikmed ei ole otsusega rahul, on selle olukorra lahendamine võimalik, kuid see ei ole tema kätes, leidis Sild.
    Kommentaar
    Finantsinspektsioon vaadaku peeglisse
    Üllar Talviste, Tarmo Silla kolleeg ja kaitsja Rävala puiestee kohtuasjasTihti näeme pindu võõrastes silmades, aga ei märka palki enda silmis. Selle asutuse (finantsinspektsiooni – toim) nõukogus osaleb isik, kes omab analoogilist märgistust purjusolekus naise suhtes vägivallatsemise eest, ehk veidi ironiseerides võiks ju märkida, et kui järelevalvet võib teha teatava õigusharu märgistusega isik, ju siis võib ka inspekteeritav olla veidi patune. Tõsiselt rääkides, riigiasutusel puudub õigus halvustavateks väärtushinnanguteks väljaspool seaduse raame ja õigus kasutada sõnavabadust analoogiliselt eraisikuga.
    Kes on kes
    Tarmo Sild
    1998–2003 Advokaadibüroo HETA, vandeadvokaat ja juhatuse liige2003–2012 Advokaadibüroo LEXTAL asutaja, vandeadvokaat, juhatuse liige, nõunik2006–2008 LHV Groupi nõukogu liigeAlates 2000 MFV Lootus OÜ asutaja, juhatuse liigeAlates 2008 ASi IuteCredit Europe asutaja, juhatuse liigeAllikas: Arco Vara ja Äripäev
     
    Tarmo Sillaga seotud äridAS IuteCredit Europe – põhitegevus tarbimislaenude andmine Moldovas oma tütarettevõtte IuteCredit SRL kaudu. Emaettevõte korraldab tütarettevõtte tööd, strateegilist juhtimist ning kapitaliseerimist. Tarmo Sillale kuulub ettevõttest 50%.Aia Tänav OÜ – asutatud 2005. Põhitegevus investeeringute haldamine ja juhtimisteenuste osutamine. Sild 100protsendiline omanik.OÜ Catsus – asutatud 30. septembril 2005. Põhitegevusala on investeeringud alustavatesse ja toimivatesse ettevõtetesse. Sild 100protsendiline omanik.Alarmo Kapital OÜ – loodi 2009. aastal. Ettevõtte põhitegevusala on valdusfirmade tegevus. Tarmo Sillale kuulub 50%.CEE Railroad Reformi Sihtasutuse juhatuse liigeAllikas: Äriregister
     
    TaustKoos eksminister Villu Reiljani ja ärimees Aivo Pärnaga mõistis riigikohus 2010. aastal Rävala kinnistu süüasjas süüdi ka Tarmo Silla pistise vahendamises ning määras talle rahalise karistuse 102 870 krooni. Tarmo Sild esindas Rävala kinnistu müügi asjus riiki.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.