23. oktoober 2012 kell 21:00

Kas visata börsil püss põõsasse?

Aina enam tuleb mõlemalt poolt suurt lompi ettevõtete kvartalitulemusi, kus ettevõtted ei ole suutnud oma eesmärke või analüütikute oodatut täita. Samuti jätavad soovida mõnegi ettevõtte tellimuste numbrid. Ka on arusaadav, et analüütikud on sunnitud vähendama ootusi ning see võib viia aktsiate hinnasihtide ja soovituste kärpimiseni. Jälle on hakanud tulemuste avaldamistega kaasnema teated koondamistest. Majanduste tulevik ei näi roosiline. Võtame näiteks eilse börsipäeva. Seda kommentaari kirjutades olid Euroopa aktsiaturud langenud umbes 2 protsenti. USA börsid avanesid ja liikusid punases, langust oli peamistel indeksitel vähemalt 1 protsent.

Aeg mõtiskleda. Võiks võtta veidi aega ja mõelda, kas riskivarade (tavalises portfellis aktsiad või aktsiafondid, kuid keerukamates portfellides ka toorained ja näiteks kõrge tootlusega riskantsemad võlakirjad) osakaal tahaks kärpimist, kui börsidel muutub pilt koledamaks.Ei maksa unustada, et ka kõige kindlamate valitsuste võlakirjad kätkevad endas suurt langusohtu, kui intressimäärad peaksid hakkama ükskord ülimadalatelt tasemetelt tõusma. Paraku võib see võlakirjade hinna kukkumine olla aastate kaugusel ehk sealt ei pruugi lähiajal ohtu paista. Kuna Eestis koguvad paljud inimesed pensionipõlveks raha II sambasse, on siin veel aega mõelda, sest süsteem ei ole vaatamata tihedamale osakute vahetamise võimalusele ikkagi paindlik. Et vahetada olemasolevaid II samba fondiosakuid, tuleks nüüd esitada avaldus hiljemalt 30. novembriks, et muutus toimuks 1. jaanuarile järgneval tööpäeval. See tähendab, et otsuse langetamiseks, kas eelistada vähem riskantset fondi, on kuu aega, ja siis jääks olemasolevad rahapaigutused veel turgude meelevalda kuuks ajaks. Seega, kui arvate, et börsid hakkavad pikaajaliselt kukkuma, kulub enne kaks kuud, kui saate oma raha ringi tõstetud. Fondiosakute ringitõstmine on aga kahe otsaga asi. See on kulukas ja kui pensionile jäämine on aastakümnete kaugusel, siis kas tasub tõmmelda? Kui aga pensioniiga on lähedal... Keeruline otsus.

Hetkel kuum