• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevaatlikud ettevõtjad

  Tänavu jäävad edukamate maakondade ettevõtjad ettevaatlikuks ning kiiret kasvu ei prognoosi.

  Tarmo Mõttus, Kagu Teed AS (endine Põlva Teed AS) juht, ehitus
  "Ülemöödunud aasta oli väga kehv, nii nagu teede-ehituses üldiselt, ja eelmine aasta oli proportsionaalselt parem ja tänu sellele on kasumi kasv ka toimunud. Pigem peegeldab majandusseisu ehitusturul, ma arvan, et seal ei ole midagi üllatavat.
  Põlva Teed on teinud läbi reorganiseerimise, meil ühendati kolm suuremat teedeehituse ettevõtet üheks ja seetõttu on otseselt rakse öelda, kuidas on läinud sel aastal võrreldes eelmisega. Saame vaadata ühtsena seda mitme firma peale. Ütleme nii, et on läinud paremini kui eelmisel aastal ja see peegeldab samuti ehitusturu pisut sellist ülessoojenenud seisu, natukene paremaks muutunud turusituatsiooni.
  Peeter Peedomaa, Peetri Puit OÜ omanik ja juht, ehitusmaterjalitootmine
  Puidutööstuses on lõunapool puidutöötlejaid rohkem ja ka saeveskeid, kes puidutöötlejatele tooret ette valmistavad ja on koostööpartnerid. Meie kasvu taga on õige ajastus toormehankel talv-kevad perioodil ja põllumajandussektor, mis tõi meile tootmismahtude kasvu ja läbi selle käibekasvu. Käive ja kasum teatud mõttes töötavad koos. Käibekasv oli meil 70% võrreldes 2010. aastaga.
  Võrreldes eelmise aastaga me jääme natukene käibes ja kasumis alla, aga mitte väga palju. Me ise selles probleemi ei näe, tuginedes just sellele suurele hüppele. Aastad ei ole ju ühesugused. Võib sellega ka rahul olla.
  Sven Aria, Lextrans OÜ omanik ja juht, transport
  Hea aasta oli eelmine aasta. Aastad ju vahelduvad, mõned on head, mõned halvad. Eelmine aasta kõik klappis.
  See aasta on hoopis teine ja kindlasti ei ole nii hea. Nii käive kui kasum on kokku kuivanud. Meil toimus ka ümberstruktureerimine, tänu sellele vähenes autode arv ja sellest lähtuvalt ka nii käive kui kasum.
   
  Kalmer Lina, Saaretu OÜ omanik, ehitus
  Masu lihtsalt sai otsa. Mul oli varem veel parem kasum, enne masu, aga siis ma püüdsin väga hoiduda igasugusest reklaamist. Hinnad läksid jälle paika, ei olnud meeletut alapakkumist ehitusturul, muud ei olegi. See aasta hakkab jälle halvemaks minema. Miks, seda tuleb küsida poliitikute ja Euroopa meeste käest, nad on ju seotud sellega väga tihedalt. Hinnaralli käib jälle, kõik tahavad hirmsasti tööd saada, tööd on ka, aga samas käib võitlus hindade üle.
  Seda, kuidas sel aastal käive ja kasum muutunud on, hetkel veel ei saa aru. Väga suured projektid on käsil, mis lõppevad alles aasta lõpuks, nii et hetkel ei saa midagi välja tuua. Võib-olla isegi jääb enam-vähem sinnakanti nagu eelmisel aastal, aga vara on ennustada.
  Pärnumaa
  Eero Rändla, Targa Maja Lahendused OÜ juhatuse liige, elektrijuhtmete ja -seadmete paigaldus
  Ehitusturul oli eelmisel aastal olukord tänu Euroopa toetustele parem ja kuivõrd me laiendasime oma tegevust automaatikalt ventilatsioonile, saime endale ka Tallinnas piirkonna kontori ja võitsime mitmeid hinnapakkumisi, siis see andis võimaluse meil oma firmat arendada, töötajaid juurde võtta ja meil oli päris hea kompetents nende tööde osas, see tähendab, automaatika, ventilatsiooni, elektri osas. Ehitusturg mõjutas käibe kasvu ja võimaldas meil ennast edasi arendada.
  Sellel aastal me sellist käibekasvu ei ole saavutanud, mis eelmisel aastal, aga me loodame saavutada sama käibe, mis eelmisel aastal. Kasumist on täna veel vara rääkida.
  Edukus ei ole tingitud asukohast, kuivõrd ka meie objektid olid ju alates Rakverest üle Eesti, ka Tallinnas. Eks see ikka väga sõltub hinnatasemest, mida üks või teine ettevõte on võimeline nende objektide puhul välja pakkuma ja nendega toime tulema. Siin võib mõjutada ka see, et paljudest piirkondadest on oskustöölised ehituse osas ära läinud Soome. Väga heal tasemel ehitajaid ei ole enam nii palju kui varasematel aegadel.
  Simo Teesalu, AWRE OÜ omanik, renditeenus
  Meie käive ei ole tegelikult Pärnumaal kasvanud, vaid pigem on kasvanud see, et avasime Jõhvis oma esinduse. Ei saaks öelda, et Pärnumaa pärast on see kasv just tulnud. Pärnumaal pigem oli kriisiajal kergem hakkama saada, kukkumine oli väiksem. Nüüd kasv on tulnud ikka Tartust, Tallinnast, Jõhvist. Me tegutseme Pärnumaal ka, aga seda meie puhul öelda ei saa, et maakond süüdi oleks.
  Sel aastal käive on ilmselt suurem, aga kasum on väiksem. Eks see kasum oli muidugi sellest, et kasvas kõik väga kiiresti, aga kulud ei kasvanud nii kiiresti. Nüüd on kulud järgi jõudnud, inimesi on tööle võetud, julgesime müügimehi juurde võtta kõvasti, mehaanikuid. Eelmine aasta oli käibekasvu aasta ja kulud tulid nüüd see aasta järgi.
  Läänemaa
  Kaido Klaamas, Clever Invest OÜ omanik, ehitus
  Ehitus ja enda arendustegevus on käivet kasvatanud. Enda projekte, mida oleme loonud, nüüd on see loomisetapp valmis saanud ja nüüd oleme need ka valmis ehitanud. Projektide kirjutamise raames on neid objekte arendatud ja ehitustegevus on seeläbi kasvanud. Kindlasti plaanime oma käivet sel aastal hoida.
  Ma tean seda, et PRIA ja EASi rahastusi on kasutatud Läänemaal väga hästi, paremini kui kuskil mujal maakonnas. Sellest võib olla käibe kasv tingitud ning kindlasti ka sellest, et siin ongi aktiivsed inimesed, kes kasutavad võimalusi ära.
  Autor: Kadri Põlendik, Ave Lepik
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.