Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevaatlikud ettevõtjad

  Tänavu jäävad edukamate maakondade ettevõtjad ettevaatlikuks ning kiiret kasvu ei prognoosi.

  Tarmo Mõttus, Kagu Teed AS (endine Põlva Teed AS) juht, ehitus
  "Ülemöödunud aasta oli väga kehv, nii nagu teede-ehituses üldiselt, ja eelmine aasta oli proportsionaalselt parem ja tänu sellele on kasumi kasv ka toimunud. Pigem peegeldab majandusseisu ehitusturul, ma arvan, et seal ei ole midagi üllatavat.
  Põlva Teed on teinud läbi reorganiseerimise, meil ühendati kolm suuremat teedeehituse ettevõtet üheks ja seetõttu on otseselt rakse öelda, kuidas on läinud sel aastal võrreldes eelmisega. Saame vaadata ühtsena seda mitme firma peale. Ütleme nii, et on läinud paremini kui eelmisel aastal ja see peegeldab samuti ehitusturu pisut sellist ülessoojenenud seisu, natukene paremaks muutunud turusituatsiooni.
  Peeter Peedomaa, Peetri Puit OÜ omanik ja juht, ehitusmaterjalitootmine
  Puidutööstuses on lõunapool puidutöötlejaid rohkem ja ka saeveskeid, kes puidutöötlejatele tooret ette valmistavad ja on koostööpartnerid. Meie kasvu taga on õige ajastus toormehankel talv-kevad perioodil ja põllumajandussektor, mis tõi meile tootmismahtude kasvu ja läbi selle käibekasvu. Käive ja kasum teatud mõttes töötavad koos. Käibekasv oli meil 70% võrreldes 2010. aastaga.
  Võrreldes eelmise aastaga me jääme natukene käibes ja kasumis alla, aga mitte väga palju. Me ise selles probleemi ei näe, tuginedes just sellele suurele hüppele. Aastad ei ole ju ühesugused. Võib sellega ka rahul olla.
  Sven Aria, Lextrans OÜ omanik ja juht, transport
  Hea aasta oli eelmine aasta. Aastad ju vahelduvad, mõned on head, mõned halvad. Eelmine aasta kõik klappis.
  See aasta on hoopis teine ja kindlasti ei ole nii hea. Nii käive kui kasum on kokku kuivanud. Meil toimus ka ümberstruktureerimine, tänu sellele vähenes autode arv ja sellest lähtuvalt ka nii käive kui kasum.
   
  Kalmer Lina, Saaretu OÜ omanik, ehitus
  Masu lihtsalt sai otsa. Mul oli varem veel parem kasum, enne masu, aga siis ma püüdsin väga hoiduda igasugusest reklaamist. Hinnad läksid jälle paika, ei olnud meeletut alapakkumist ehitusturul, muud ei olegi. See aasta hakkab jälle halvemaks minema. Miks, seda tuleb küsida poliitikute ja Euroopa meeste käest, nad on ju seotud sellega väga tihedalt. Hinnaralli käib jälle, kõik tahavad hirmsasti tööd saada, tööd on ka, aga samas käib võitlus hindade üle.
  Seda, kuidas sel aastal käive ja kasum muutunud on, hetkel veel ei saa aru. Väga suured projektid on käsil, mis lõppevad alles aasta lõpuks, nii et hetkel ei saa midagi välja tuua. Võib-olla isegi jääb enam-vähem sinnakanti nagu eelmisel aastal, aga vara on ennustada.
  Pärnumaa
  Eero Rändla, Targa Maja Lahendused OÜ juhatuse liige, elektrijuhtmete ja -seadmete paigaldus
  Ehitusturul oli eelmisel aastal olukord tänu Euroopa toetustele parem ja kuivõrd me laiendasime oma tegevust automaatikalt ventilatsioonile, saime endale ka Tallinnas piirkonna kontori ja võitsime mitmeid hinnapakkumisi, siis see andis võimaluse meil oma firmat arendada, töötajaid juurde võtta ja meil oli päris hea kompetents nende tööde osas, see tähendab, automaatika, ventilatsiooni, elektri osas. Ehitusturg mõjutas käibe kasvu ja võimaldas meil ennast edasi arendada.
  Sellel aastal me sellist käibekasvu ei ole saavutanud, mis eelmisel aastal, aga me loodame saavutada sama käibe, mis eelmisel aastal. Kasumist on täna veel vara rääkida.
  Edukus ei ole tingitud asukohast, kuivõrd ka meie objektid olid ju alates Rakverest üle Eesti, ka Tallinnas. Eks see ikka väga sõltub hinnatasemest, mida üks või teine ettevõte on võimeline nende objektide puhul välja pakkuma ja nendega toime tulema. Siin võib mõjutada ka see, et paljudest piirkondadest on oskustöölised ehituse osas ära läinud Soome. Väga heal tasemel ehitajaid ei ole enam nii palju kui varasematel aegadel.
  Simo Teesalu, AWRE OÜ omanik, renditeenus
  Meie käive ei ole tegelikult Pärnumaal kasvanud, vaid pigem on kasvanud see, et avasime Jõhvis oma esinduse. Ei saaks öelda, et Pärnumaa pärast on see kasv just tulnud. Pärnumaal pigem oli kriisiajal kergem hakkama saada, kukkumine oli väiksem. Nüüd kasv on tulnud ikka Tartust, Tallinnast, Jõhvist. Me tegutseme Pärnumaal ka, aga seda meie puhul öelda ei saa, et maakond süüdi oleks.
  Sel aastal käive on ilmselt suurem, aga kasum on väiksem. Eks see kasum oli muidugi sellest, et kasvas kõik väga kiiresti, aga kulud ei kasvanud nii kiiresti. Nüüd on kulud järgi jõudnud, inimesi on tööle võetud, julgesime müügimehi juurde võtta kõvasti, mehaanikuid. Eelmine aasta oli käibekasvu aasta ja kulud tulid nüüd see aasta järgi.
  Läänemaa
  Kaido Klaamas, Clever Invest OÜ omanik, ehitus
  Ehitus ja enda arendustegevus on käivet kasvatanud. Enda projekte, mida oleme loonud, nüüd on see loomisetapp valmis saanud ja nüüd oleme need ka valmis ehitanud. Projektide kirjutamise raames on neid objekte arendatud ja ehitustegevus on seeläbi kasvanud. Kindlasti plaanime oma käivet sel aastal hoida.
  Ma tean seda, et PRIA ja EASi rahastusi on kasutatud Läänemaal väga hästi, paremini kui kuskil mujal maakonnas. Sellest võib olla käibe kasv tingitud ning kindlasti ka sellest, et siin ongi aktiivsed inimesed, kes kasutavad võimalusi ära.
  Autor: Kadri Põlendik, Ave Lepik
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Amet hoiatab: käes on seakatku kõrgaeg Seakatk on tuvastatud juba kuuel metsseal
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Metalliäri omanike kasumi jaotamise vaidlus lõi pretsedendi
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.