• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reform ohverdas Michali

  Reformierakonna varjatud rahastamise skandaali tõttu pikka aega kriitika turmtule all olnud justiitsminister Kristen Michal teatas eile, et lahkub ametist.  Veel eile südapäeval oli Michal tõrges vastama küsimusele, kas kavatseb ametist taanduda. Ta palus ajakirjanikul pooleteise tunni pärast tagasi helistada, sest viibis enda sõnul koosolekul.

  Samal ajal kestnud valitsuse pressikonverentsil sõnas peaminister Andrus Ansip, et kui Michal jõuab äratundmisele, et tema isikust tulenevalt ei ole ta suuteline lahendama riigi probleeme, küll ta selle otsuse langetab. “Võib ju eeldada, et tema mõtted liiguvad ühes kindlas suunas,” vihjas Ansip.
  Selleks hetkeks oli Äripäev avaldanud anonüümsele allikale tugineva artikli, et lähipäevil justiitsminister taandub. Reformierakondlane Kaja Kallas tunnistas seepeale, et peaminister on teinud talle ettepaneku asuda justiitsministriks, kuid ta keeldus oma väiksele lapsele viidates. Ent Michal põikles endiselt Äripäeva ajakirjanikule vastamast.
  Pärastlõunal saabus ametlik kinnitus. “Otsustasin Eesti Vabariigi justiitsministri ametist tagasi astuda. Ma lahkun, et kaitsta Reformierakonda ja vabariigi valitsuse töövõimet. See on minu isiklik otsus,” teatas Michal. Muu hulgas nentis ta, et on nukker praeguse poliitilise olukorra pärast.
  President nõudis Michali taandumist. Tagasiastumise üks ajend oli president Toomas Hendrik Ilves, kes teatas peaminister Ansipile korduvalt, et justiitsminister peab taanduma. Ilves oli juba varem maakonnalehtedele antud intervjuudes seadnud kahtluse alla Michali võime tööd jätkata.
  Erakonnakaaslane Jürgen Ligi sõnas, et Michal tegi mehise sammu, ehkki jätkamine poleks olnud kergem. “Valitsus kaotab väga teotahtelise ministri, aga pingil ootab alati keegi, kellel on kergem,” ütles ta. “Skandaal on kaotanud seose oma ajendiga ning pööratud kogu riigi väärikuse vastu, rääkimata ministritest, kes pole asjaga seotud, kelle au on aga järjekindlalt alandatud. Nii on raske tööd teha ja Kristenil ilmselt ka võimatu,” lisas ta.
  Lahkumine tuli liiga hilja. Tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi arvas seevastu, et Michali lahkumine tuli liiga hilja. “Ta oleks täna uuesti sadulas, kui ta oleks kohe tagasi astunud. Aga asjad läksid käest ära,” ütles ta. Veskimägi hinnangul oli Michal vaatamata kõigele ehk isegi üks viimase aja tugevamaid justiitsministreid.
  Kellest võiks saada uus justiitsminister? Kaja Kallas loobus. Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste on esimene, kes meenub Veskimägile.
  Endine justiitsminister ja staažikas poliitik Jüri Adams sõnas, et Reformierakonnal peaks olema küllalt pikk pink noortega, kel on juriidiline haridus ja kes arvavad enda ametisse sobivat.
  ERR teatas õhtul, et uueks justiitsministriks võib saada Hanno Pevkur. Teda asendaks sotsiaalministri ametis riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni juhtiv Taavi Rõivas.
  Kas ka Parts taandub?
  Äripäeva andmetel nõuab Reformierakond vastukaaluks Kristen Michali taandamisele koalitsioonipartnerilt Isamaa ja Res Publica Liidult, et ka majandusminister Juhan Parts lahkuks ametist.“Absoluutselt mitte, võite selles täiesti kindel olla!” kommenteeris Parts kuuldusi oma taandumisest Delfile. Äripäeva andmetel on anonüümne allikasIRLis kinnitanud, et Reformierakond soovib Partsi tagasiastumist. IRLi esimees Urmas Reinsalu eitas samuti, et Reformierakond survet avaldab. “Koalitsioonis määravad erakonnad ise oma esindajad valitsuses,” ütles ta.“Õnneks pole mul midagi toetada. Hindan teda kui kolleegi kõrgelt ja saan soovida talle töös jõudu,” vastas rahandusminister Jürgen Ligi küsimusele, kas toetab Partsi taandumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.