Ken Rohelaan • 14. detsember 2012 kell 17:55

Obama sõlmis Venemaaga kaubandusleppe

USA president Barack Obama kirjutas alla seadusele, mis tühistab külma sõja aegsed kaubanduspiirangud Venemaaga, vahendas Bloomberg.

Senati poolt 6. detsembril heakskiidetud seadus võimaldab USA-l luua "püsivad standardsed kaubandussuhted" Venemaaga, mida peetakse kõikide Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmete nõudeks. Venemaa liitus WTO-ga tänavu augustis.

Esimene seaduse proovikivi võib peagi esile kerkida, kui USA kaubandusesindusest Ron Kirk ja põllumajandusminister Tom Vilsack kutsusid 8. detsembril Venemaad üles peatama uut reglementi, mis nõuab USA sea- ja loomaliha ekspordi testimist, et kindlustada nende puhtus kasvuhormoonist raktopamiin. USA ametnike teatel pole Venemaa Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmena oma poliitika kohustustes järjekindel.

USA põllumajandusministeeriumi sõnul peaks Venemaa järgima ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni standardeid, mis on vähem karmid.

Washingtonis asuva Venemaa saatkonna esindaja Yevgeniy Khorishko sõnul ei ole see kättemaks USA kaubandusseaduse klauslile, mis lubab Ühendriikidel kehtestada finantsilisi ja reisimispiiranguid Venemaal asuvatele inimõiguste rikkujatele. Venemaa võimude on öelnud, et abinõu kahjustab mõlemapoolseid suhteid.

Hetkel kuum