Kadri Põlendik • 29. detsember 2012 kell 4:32

David O’Brock salvestas plaadi

Detsembri alguses ilmus poelettidele Kukerpillide uus album „Connected Country“, millel laulab Molycorp Silmeti juht David O’Brock-Kaljuvee.

Idee koos plaat teha sai alguse seltskondlikelt üritustelt, kus O’Brock sageli koos Kukerpillidega laulma hakkas.

„Tegelikult Ike Volkov ja Toomas Kõrvits on perekonnasõbrad ning aeg-ajalt oleme olnud samadel pidudel, kus nemad esinevad ning tihti on juhtunud, et peo lõpus ma laulan koos nendega,“ kirjeldas O’Brock, kuidas algas ühine musitseerimine aastaid tagasi. Nüüd, Kukerpillide juubeliaastal, leiti, et võiks mõne loo ka plaadile salvestada. Neist üks, „Love Song“ ilmus juba Kukerpillide juubelikogumikul „Kaunimad Laulud“.

Kukerpillide laulja ja kontrabassimängija Ike Volkov ütles, et koostöö Molycorp Silmeti juhiga sujus, hoolimata asjaolust, et tegemist ei ole professionaalse muusikuga.

„Alguses ikka ehmatab inimest ära, kui ta pole klappidega harjunud mikrofoni laulma ja kuuleb enda häält. See on võrdlemisi võõras. Aga ta on tark, energiline, kohanemisvõimeline inimene ja andekas, nii et ei olnud probleemi,“ rääkis Volkov salvestusprotsessist. Kuna O’Brock viibis töö tõttu palju välismaal, venis salvestamine kuude pikkuseks. „Kevadel hakkasime pihta ja jõulude ajal sai plaat valmis,“ kirjeldas Volkov.

Plaadile mahtus 13 lugu, mis on kõik inglisekeelsed. O’Brocki sõnul ei olnud mõtet hakata laulma kantrilaule eesti keeles, milles Kukerpillid on isegi profid.

„Olidki just mõned laulud, mis meile väga meeldivad, aga mis on inglise keeles. Ma olin nõus neid laulma ja tõin ka oma laulud, mida tahtsin teha, näiteks see „Love Song“. Tõin selle ja ütlesin, et nüüd pange Kukerpillide moodi! Tegelikult ma ootasin, et sellest tuleb mingisugune bandžo värk, aga tuli hoopis selline ladina moodi tõlgendus. Väga ilus tuli välja minu arust,“ rääkis O’Brock.

Plaadi rahastamisest rääkides jäi Volkov napisõnaliseks, märkides, et tegemist oli eraalgatusega ning sponsoreid plaadi valmimisel ei olnud.

„Ütleme nii, et kui muidu maksavad plaaditegemised miljonites või sadades tuhandetes dollarites, siis meil oli see summa kaudv-väike,“ märkis Volkov.

Lugude nimekiri, mille hulgast sobivaid plaadile valiti, oli pikk, nii et välistatud ei ole veel teisegi plaadi tegemine.

„Mina oleksin küll nõus seda tegema. Ma pigem küsiks Kukerpillide käest, kas nemad on nõus mind veel ühe plaadi jagu kannatama,“ naljatles O’Brock, vastates küsimusele, kas on oodata ka teist plaati. Ike Volkov oli teemat kommenteerides samuti positiivselt meelestatud: „Kuidas see James Bond ütleski, et never say never. Praegu see 13 lugu on kena läbilõige ameerika kantrimuusika lugudest, seal on nii lastelaule kui ka Johnny Cashi ja Doc Watsoni lugusid, mida me oleme kuulanud ja teinekord mõnel peol mänginud, aga me pole bluegrassi ega inglise keele esindajad.“ Volkov märkis, et Kukerpillid ajavad rohkem eesti asja, kuid kuna suur osa ansambli repertuaarist on kantrimuusika töötlused, ei välistanud ta ka edaspidist koostööd O’Brockiga.

O’Brock leidis, et teisedki ettevõtjad võiksid igapäevatöö kõrvalt muusikaga tegeleda, kui selleks huvi on.

„Meil on kõigil 24 tundi ööpäevas, see on prioriteetide küsimus, kuidas me organiseerime oma aega. Mina teen seda hobiks, mulle meeldib just nende meestega koos laulda. Näiteks „Love Songi“ video esimesele võttele ma jõudsin Ameerikast kell pool kuus õhtul, sõitsin otse stuudiosse ja lõpetasime pool viis hommikul. See on lihtsalt aja võtmine, sest, nagu ma ütlesin, kõigil on sama palju aega,“ rääkis O’Brock. Videotegemine oli tema idee ning selles osaleb ka tema tütar Teele.

„Selle video põhimõte on see väike hirm, mis on kõigil vanematel, et me rabeleme nii palju kogu aeg ja ühel päeval tuleme koju ning kõike seda, milleks me oleme rabelenud, kõiki neid aastaid ei olegi enam,“ kirjeldas O’Brock. Kukerpillidega koostöös sündinud laulu video avaldati vahetult enne jõule ja seda saab vaadata siit.

Hetkel kuum